Международната федерация на музикантите публикува самолетна ранглиста

Международната федерация на музикантите публикува самолетна ранглиста

Авиокомпаниите

Международната федерация на музикантите /FIM/ публикува ранглиста, която подрежда различните авиокомпании в зависимост от техните политики по отношение на музикални инструменти. Резултатите отразяват наличната информация в страниците на превозвачите по въздуха.

Оказва се, че авиокомпаниите, които отговарят на действащите нормативни условия на Американската федерална авиационна администрация, са оцветени в зелено. Те приемат музикални инструменти в кабината, при условие че се побират в багажните отделения в салона на самолета или под седалката, без специфични ограничения в размера. Само осем авиокомпании са класирани в зелено, като сред тях са Air Canada, Delta Airlines, Air Dolomiti и American Airlines.

Онези авиокомпани, които не отговарят на изискванията, посочени по-горе, и прилагат ограничения в размера, по-благоприятни спрямо тези към ръчния багаж, са оцветени в кехлибарено жълт цвят. В този случай, Международната федерация на музикантите класира 36 авиокомпании, вкл. Norwegian Airlines и Qantas.

Авиокомпаниите, които прилагат същите ограничения за размера на музикалните инструменти като за обикновен ръчен багаж, са оцветени в червено. В списъка попадат 70 авиокомпании, сред които и българският национален авиопревозвач. От Международната федерация на музикантите уточняват, че „независимо от приложената политика на авиокомпанията, даден инструмент може да се приеме на борда на самолета, ако има достатъчно място на разположение към момента на качване”. Затова от организацията съветват музикантите да бъдат първи на опашката за бординга, „ако искате да увеличите шансовете си да държите своя инструмент при себе си”.