Откриват изложба за Бузони в Берлин

Откриват изложба за Бузони в Берлин

На 4 септември

На 4 септември 2016г. в Берлинската библиотека за изкуство /Kunstbibliothek/ ще бъде открита изложбата „Бузони- Свободно музикално изкуство!”. Експозицията обединява усилията на Института за музикални изследвания, Държавната библиотека на Берлин и Берлинската библиотека за изкуство. Повод за изложбата е 150-тата годишнина от рождението на композитора, пианист-виртуоз, диригент, педагог и музикален теоретик Феручо Бузони (1866-1924). Институциите са си поставили за цел да повишат информираността на обществото за живота и творчеството на музиканта и за неговия изключителен талант.

Фокусът на експозицията, която е част от програмата на музикалния фестивал в немската столица, е насочен към архивите, с които разполага Държавната Библиотека - Берлин - най-голямата научна университетска библиотека в Германия. От нейните фондове ще бъдат показани музикални ръкописи, някои от които представляват същински шедьоври на калиграфията. В изложбата попадат също така програми от концерти, както и транскрипции на произведения на други композитори. Почитателите на класическия звук ще се насладят на богатата фотографска колекция от портрети, както и на повече от 9000 писма. Експозицията разкрива връзките на композитора с известни личности от неговата епоха, сред които Арнолд Шьонберг, Стефан Цвайг, Джордж Бърнард Шоу, Якоб Васерман и др. Организаторите на изложбата обещават, че всеки посетител ще се убеди в желанието на Бузони да композира музика на „абстрактните звуци” и в трайното влияние, което той оказва върху развитието на изкуството на 20-ти век.

Феручо Бузони е притежавал огромна частна библиотека и изящна колекция от произведения на изкуството, включително няколко творби от футуризма. Специален подбор от книги с изящно графично оформление, които са били собственост на музиканта, ще бъдат показани на посетителите. Предвижда се да бъдат изложени и картини на художници, които са имали особено значение за Бузони, като например произведения на Умберто Бочони и Пабло Пикасо. Целият пъзел от интереси, вълнения и личности, с които Бузони е общувал, може да бъде представен единствено в Берлин – градът, в който той прекарва своя най-силен период от творческия си път.

Изложбата продължава до 8 януари 2017г.