27-годишен ще ръководи Ротердамската филхармония

27-годишен ще ръководи Ротердамската филхармония

Лахав Шани

27-годишният Лахав Шани бе избран за нов главен диригент на Ротердамската филхармония. Той е и най-младият, заемал подобна позиция в историята на оркестъра. Лахав Шани ще наследи поста на Яник Незет-Сегуин, който ще бъде почетен диригент на оркестъра след приключване на работата му през сезон 2017/2018г.

Младият израелец бе избран с единодушие от членовете на музикалния състав, след като през юни тази година за първи път трябваше да го дирижира. Неотдавна Лахав Шани разкри пред медиите какви са били коментарите на оркестрантите зад кулисите: „Може би не трябва да казвам това и може би не е трябвало да си го помислям. Наистина се надявах да ме попитат дали искам да бъда техен музикален директор. Щях да бъда много щастлив”. Той описа Ротердамската филхармония като „уникален оркестър, различен от всички останали. Това е оркестър, който не се страхува да поема рискове. Мисля, че затова има химия между нас”, посочва още музикантът.

Роденият в музикално семейство Лахав Шани стана победител на конкурса за оркестрови диригенти „Густав Малер“ през 2013г. Работил е с Израелската филхармония, Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, Щатскапеле Берлин и Виенските филхармоници. През сезон 2017/18 той ще бъде главен гост-диригент на Виенския симфоничен оркестър. Още за Лахав Шани можете да прочетете ТУК