Нов дом за Концертгебау оркестър – Амстердам

Нов дом за Концертгебау оркестър – Амстердам

За 14,5 млн. евро

С нов дом се сдоби прочутият Концертгебау оркестър – Амстердам. Ръководството на музикалния състав съобщава пред местното издание Parool, че са закупени офиси и репетиционни зали, като похарчената сума е в размер на 14,5 млн. евро. Сградата с изглед към „Музеумплейн“ - района на най-известните музеи в холандската столица, включва пространства за репетиции, помещения за администрацията и място за събития, което е предвидено за 100 души. В тях ще могат да се правят срещи с ученически класове и да се дават уроци по музика.

Цената на самото здание е 4,5 млн. евро, която е платена с изтеглен заем. Оркестърът, чийто концертмайстор е Веско Панталеев-Ешкенази, също стартира кампания за набиране на средства. В нея се очаква да бъдат събрани 10 млн. евро за извършването на ремонтни дейности и реновиране. Вероятно оркестърът ще се премести в сградата през 2018г.

„Членовете на Концертгебау оркестър не са достатъчно богати, за да си позволят подходящо място в близост до Амстердам, където да разучават произведенията или да репетират. Тази сграда отговаря на тяхната огромна нужда”, се посочва в изявление на мениджърите на оркестъра.