Почина изтъкнатият обоист Нийл Блек

Почина изтъкнатият обоист Нийл Блек

На 84-годишна възраст

Един от най-известните британски обоисти Нийл Блек почина на 84-годишна възраст. Неговите вдъхновение и елегантност в изпълненията на различни творби бяха високо оценени по целия свят. В продължение на много години Блек бе първи обоист на четири оркестъра: Лондонската филхармония, Академията Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс, Английския камерен оркестър и Лондон Моцарт Плейърс. Той бе солист на концерти, а и като изпълнител в камерен ансамбъл от най-висока класа. Негови концертни записи се превръщат в същински еталони в музикалното изкуство. Сред тях са концертите за обой на В.А. Моцарт, Антонио Вивалди (с дир. Йехуди Менухин), Ралф вон Уилямс и Рихард Щраус (с дир. Даниел Баренбойм). Камерните му записи включват произведения на Хендел, Моцарт и Бетовен.

Музикантът, роден в Бирмингам, е един от най-ранните членове на Младежкия национален оркестър, основан през 1948г. След като завършва история в Оксфорд, той изучава обой в Кралския колеж по музика в Лондон (където по-късно преподава). Негов преподавател е легендарният Терънс Макдона преди бързото издигане в кариерата му в Лондонската филхармония, където става главен обоист през 1958г. След това Блек решава, че големият оркестър не е неговото естествено място. В хода на кариерата си той се сблъсква с предизвикателството на разрастващата се информираност за изпълнения от епохата, но избира съвременния репертоар за обой.

Нийл Блек е възпитаник и на Гилдхол скуул. Той е носител на Ордена на британската империя през 1989г. През последните години Блек поема ролята на музикален директор на Концертното дружество Къркмън. За радост на мнозина по този начин той използва дългогодишния си опит, за да помогне на младите музиканти да си проправят път в професията.