Веселина Кацарова отмени свое участие в Австрия след инцидент

Веселина Кацарова отмени свое участие в Австрия след инцидент

Опитаха да я оберат

Веселина Кацарова отмени участието си на Фестивала за старинна музика в Инсбрук. Причината – неприятен инцидент, при който българската оперна певица е станала обект на нападение с цел грабеж. В съобщение на The Associated Press от Виена се казва, че „оперната звезда е пострадала, след като двама мъже са се опитали да я ограбят“, както и че „участието й на музикален фестивал в Австрия е било отменено“. Агенцията се позовава на изявление от фестивала в алпийския град Инсбрук, в което се уточнява още, че „българското мецосопрано се е завърнала в своя дом в Швейцария“. Не се съобщават допълнителни подробности, освен че нападателите са се опитали да вземат чантата й, а според австрийската медия ORF, на която се позовава AP, самият инцидент е станал късно вечерта във вторник /9 август/. „Състоянието й се подобрява“ е най-оптимистичната фраза от оскъдните новини около случилото се с нашата прославена оперна певица. „Не става ясно къде е извършена атаката и дали нападателите са били задържани. От фестивала твърдят, че някои подробности умишлено не са били съобщени“, бе реакцията на критикът Норман Лебрехт в сайта му slippedisc.com.

Веселина Кацарова трябваше да пее в рядко поставяната опера „Тайният брак“ на италианския композитор Доменико Чимароза /1749-1801/. Нейна заместничка сега ще бъде италианското мецосопрано Лориана Кастелано, която вече е пяла в други творби на Чимароза. Въпреки смяната в артистичния състав, представленията на комичната опера „Тайният брак“ ще се състоят и започват от утре, а в програмата на Фестивала за старинна музика са предвидени още две - на 14 и 16 август. Това е 40-то издание на музикалния форум в Инсбрук, който се провежда от 19 юли до 27 август 2016г., с основна тема тази година „Трагикомедия“.

Класик ФМ пожелава бързо възстановяване на изключителната ни оперна артистка, както и своевременно разкриване на престъплението. Повече за нея може да си припомните от: „Кацарова: „Музиката е най-искреният свят за мен”, „Номинираха 5-ма българи за Международните награди за класическа музика“, „Веселина Кацарова и Йордан Камджалов триумфират с Хелзинкския бароков оркестър“, „Веселина Кацарова превзема Аржентина“.