Вивиън Уестууд проектира якета за Хор Монтеверди

Вивиън Уестууд проектира якета за Хор Монтеверди

Модната бунтарка от Шотландия

Модната бунтарка от Шотландия Вивиън Уестууд заедно със съпруга си Андреас Кронталер проектира новите якета за дамите от Хор Монтеверди, които те ще носят по време на следващите си концертни изяви. Моделите са разработени от екипа на студиото на прочутата британска дизайнерка. Якетата са създадени, за да подчертаят още по-силно женствения силует, без да се губи официалния почерк на облеклото. Асиметричната линия е съобразена специално с размерите на всяка една от хористките.

Материята, която използва Вивиън Уестууд, е съчетание на коприна и памук, което придава комфорт и елегантност на хористките. „Когато за първи път чухме техните изпълнения, ние си дадохме сметка какво означава да присъстваш на концерт на хор и оркестър Монтеверди. Тяхното музициране е различно, техният звук е ярък и кристален. Това е музика, която те кара да се издигнеш. Истинско блаженство е да ги слушаш”, коментират Уестууд и Кронталер. „Освен това ние познаваме основателя Джон Елиът Гардинър и неговата съпруга Изабела, които са близки наши приятели. Отдавна водим разговори за преобличането на хоровия състав и сме много щастлими, че най-накрая това се получи”, обясняват моделиерите. Те попадат на концерт на формацията през 2014г. в Бъкингамския дворец по покана на Принц Чарлз, който е кралския покровител на Монтеверди. Това не е първата среща на Уестууд с класическата музика. Ексцентричната дизайнерка е обличала редица оперни звезди, както и съставите на Английския национален балет и участниците във фестивалите на изкуствата Кунстфестшпиле в Хановер и Сидни. Нейните модни решения печелят симпатиите на настоящия премиер на Великобритания Тереза Мей, въпреки че лявата активистка по никакъв начин не подкрепя консервативния политик. През седмицата Уестууд заяви пред Би Би Си: „Дали съм против това Тереза Мей да носи дрехите ми? Не, но със сигурност не й се възхищавам за нищо. Мисля, че тя е ужасна”.

Артистичният директор и диригент на Хор Монтеверди сър Джон Елиът Гардинър описва дизайна на облеклата като „красив, невероятно стилен и отличителен, но също така и изключително чувствителен към практическите нужди на певците. Облеклото и представянето винаги са били много важни за нас. От съществено значение е хорът да изглежда не само в добра вокална форма, но и като визия. Новите облекла трябва да издържат на дълги пътувания, попадайки натъпкани в куфарите, и да са подходящи както за по-студено, така и за неприятно горещо време”. Той изрази благодарността си към модните асове с думите „Нямам търпение да видя новите якета на сцената за вашите концерти това лято”, добави Гардинър.

Хор Монтеверди е основан през 1964г. в Кеймбридж и се счита за един от най-добрите в света. Смесеният хоров състав ще отбележи 450-тата годишнина от рождението на композитора Клаудио Монтеверди с турне през следващата година.