Ремонтират 125-годишен орган с приходи от концерт

Ремонтират 125-годишен орган с приходи от концерт

Във Великобритания

125-годишният тръбен орган "Уилис", който се намира в уникалния бароков дворец Бленъм, Кемдън, Лоднон, ще бъде реставриран със средства, постъпили от концертна дейност. Администрацията на обекта, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, взе решение да бъдат организирани концерти, които да се изнасят два пъти в седмицата. Публиката ще може да присъства с дарения, като постепенно се очаква да бъде събрана сумата за обновяването на музикалния инструмент. Сумата, която трябва да бъде събрана, възлиза на 400 000 британски лири. Отец Хенри Уилис е проектирал и изградил органа през 1891г. по нареждане на 8-мия Херцог на Марлбороу и съпругата му Лилиан. Неговата цена в миналото възлиза на 3669 британски лири. Тъй като разполага с 2300 тръби, това го прави най-големият орган в частен имот в Европа. Реставрацията на инструмента ще включва замяната и ремонта на някои износени или счупени елементи, които правят органът неизползваем.

Органът се помещава в северния край на библиотеката на Бленъм палас, която се намира недалеч от кухнята на двореца. Местните хора, известни с типичния си британски хумор, твърдят, че това разположение не е случайно, тъй като благородниците „очевидно са предпочитали да балансират между физическата и духовната храна”. Херцогът на Марлбороу предпочитал да изненадва гостите си с изпълнение на орган, въпреки че самият той нямал музикални познания. Той разчитал на професионален музикант, който реално да свири докато владетеля симулира, че го прави в очакване на аплодисменти в края на изпълнението. „Кариерата” на херцога не продължила дълго, тъй като един ден музикантът започнал да свири преди неговия господар да заеме мястото си при органа.

Дворецът Бленъм се счита за едно от най-големите имения на територията на Англия. Внушителната постройка съчетава функциите на национален паметник, мавзолей и дом на Херцога на Марлбороу. Това е и мястото, в което се ражда и където живее бележитият британски политик Уинстън Чърчил. Разкошният интериор в съчетание с великолепието на заобикалящия парк и специфичния ландшафт допринасят за привличането на все повече посетители на двореца не само от Великобритания, но и от целия свят.