Гил Шахам свири 4 цигулкови концерта за 1 месец

Гил Шахам свири 4 цигулкови концерта за 1 месец

През август 2016г.

1 месец, 4 различни цигулкови концерта, 4 различни музикални вечери. Така изглежда накратко календарът с ангажименти на изявения американски цигулар с еврейски произход Гил Шахам. В рамките на месец август 2016г. той ще представи своите интерпретации на територията на САЩ. Първата изява е на 7 август в Катона, когато той ще изпълни Концерта за цигулка на Йоханес Брамс в съпровод на Оркестъра на Сейнт Люк, дирижиран от Пабло-Херас Касадо.

На 10 август Гил Шахам ще свири Втория цигулков концерт на Прокофиев под акомпанимента на Чикагския симфоничен оркестър с диригент Дейвид Зинман. Мястото е Хайланд Парк, Илинойс. Същото произведение ще прозвучи и на 26 август в рамките на летния фестивал ”La Jolla Summeriest”, където на сцената ще си сътрудничи с фестивалния оркестър, под палката на Джеймс Конлон. Концертът за цигулка №2 от Прокофиев е включен в последния звукозаписен проект на музиканта, който се появи на световния музикален пазар на 26 февруари 2016г. В диска Гил Шахам работи с диригента Стефан Деньов и Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, където концертмайстор е българската цигуларка Мила Георгиева.

На 15 август във фестивала „Тангълууд” Шахам ще интерпретира Цигулковия концерт на П.И.Чайковски с Оркестъра на музикалния център „Тангълууд” под палката на Шарл Дютоа. Два дни по-късно „един от превъзходните цигулари на нашето време”, както го определя „Ню Йорк Таймс”, ще изпълни всички партити и сонати за соло цигулка от Й.С.Бах. Рециталът с тези произведения, включени в албума на Гил Шахам от 2015г., също е част от споменатия фестивал.

Четвъртото участие на 45-годишния виртуоз е планирано за 23 август в Холивуд Боул в Лос Анджелис. Шахам ще представи своя прочит на Цигулковия концерт на Ерих Корнголд, съпровождан от Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, а на пулта ще се качи португалската диригентка Жоана Карнейро.