Емитират руски рубли с къщата на Чайковски

Емитират руски рубли с къщата на Чайковски

Може би

Един от най-посещаваните мемориални музеи в света - къщата-музей на Пьотр Илич Чайковски в град Клин, бе избрана да се появи върху нови парични знаци в Русия. Този обект от културното наследство на страната стана част от предложенията за нов облик на банкнотите, които Руската централна банка предстои да емитира. Техният номинал е 200 и 2000 рубли. Предложението е получило одобрение от над 5000 гласа, събрани в специална подписка.

Домът на Чайковски е най-старият музикален музей, основан в Русия. Той придобива статут на културна институция през 1894 г. В тази къща, композиторът прекарва последните години от живота си. В интериора напълно е запазена домашната атмосфера с личните вещи на Чайковски, библиотеката, архива. Това се дължи на усилията за опазването и целостта на имуществото, които оказва по-малкия брат на композитора, Модест, известен в света на изкуството като драматург и преводач. По време на Великата отечествена война къщата-музей претърпява сериозни материални щети и част от експонатите, съхранявани в нея, са били разграбени. От 2013 г., къщата на композитора е част от държавната институция, която се грижи за опазването на музикалното наследство и паметниците на културата. Град Клин в Подмосковието се превърна и в един от основните центрове на честванията по повод 175-ата годишнина от рождението на П.И.Чайковски. Населеното място се състезава и със скулптура на композитора, разположена в парково пространство.

Припомняме, че кампанията за избор на изображения върху банкнотите от 200 и 2000 рубли започна на 28 юни. За целта бе създаден специален сайт твоя-россия.рф. За допускане до финалния етап от конкурса кандидатурите трябваше да съберат гласовете на не по-малко от 5000 души. Общо 76 символа от 49 градове на територията на Руската Федерация ще се състезават в следващия етап от конкурса. Победителят ще бъде определен на 7 октомври 2016г.