Кралското филхармонично дружество подкрепи българка

Кралското филхармонично дружество подкрепи българка

Младата флейтистка Невена Атанасова

Въпреки все по-сложния финансов климат за музикалното изкуство, и тази година Програмата за млади музиканти на Кралското филхармонично дружество предоставя безвъзмездни помощи и отличия за талантливи изпълнители и композитори. Сумата, която се разпределя между младите таланти, е в размер на 42 500 британски лири. Шестима композитори бяха определени от специално жури, за да получат общо 8 000 лири, след като бяха изпратени общо 120 кандидатури.

Всяка година Кралското филхармонично дружество подкрепя и около 30 млади музиканти по време на решаващите години на обучение и зараждащ се професионален път. Интересът към програмата е нараснал с една трета, както и сумата за закупуване на нов, подходящ, по-качествен музикален инструмент, която се отпуска - общо 22 500 лири. Тази година общо 17 студенти от 9 консерватории във Великобритания ще имат шанса да получат съответната част от средствата. Единствената българка сред кандидатите е 19-годишната флейтистка Невена Атанасова, чиято помощ ще бъде отпусната от Фондацията в памет на сър Джон Барбироли – част от партньорите в инициативата.

Невена Атанасова е родена през 1997г. в Пловдив. Първоначално изучава математика, но успоредно с това се занимава с музика, като свири на блокфлейта и виола. На 12-годишна възраст постъпва в НУМТИ „Добрин Петков” в класа на д-р Ивайло Василев. Първият си рецитал изнася година по-късно. Невена Атанасова е носителка на отличия от редица национални и международни конкурси, сред които е Втора награда на Международния конкурс „Млади виртуози” в София през 2014г. Тя става първенец на Випуск 2015 година НУМТИ „Добрин Петков” и получава наградата „Добрин Петков“ . Невена Атанасова развива кариерата си на камерен музикант, като свири в трио с цигулка и пиано или в ансамбли от флейтисти. Участвала е в майсторските класове на проф. Лидия Ошавкова (България), проф. Георги Спасов (България), Христо Христов (България / Германия), Явор Желев (България), Патрик Галоа (Франция), Луиза Село (Италия) , Андраш Адорян (Унгария / Германия), Марио Карбота (Италия), проф Ада Джоунс (САЩ). През 2015г. изпълнява Концерта за флейта на Карл Нилсен като солист на Пловдивския симфоничен оркестър, дирижиран от Константин Добройков. В момента Невена Атанасова се обучава в Кралския колеж по музика в Лондон при Саймън Чанинг и Сюзън Милан.