Максимилиано Гера: „Балетът е начин на комуникация“

Максимилиано Гера: „Балетът е начин на комуникация“

Чуйте балетния директор на Театро Колон

Той е една от най-авторитетните личности на аржентинския танц. Той започва своята кариера в балетното изкуство в Театро Колон, Буенос Айрес, Аржентина, а днес е директор на неговата постоянна балетна трупа. Той е Максимилиано Гера. Изтъкнатият артист, известен по целия свят, гостува в качеството си на член на журито на 27-мия Международен балетен конкурс, който в момента се провежда във Варна. 155 кандидати от 35 страни са официално записани за конкурса, като претендентите за наградите са 51 млади артисти в категория „младша възраст“ и 104 в „старша възраст“. В конкурса ще се включат състезатели от руската, френската и кубинската школа, както и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Чехия, Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия. „Високото ниво показва как се развиват, положително или не толкова, различните школи. Тази година българите, които искат да се състезават, са по-малко“, отбеляза Максимилиано Гера в ефира на Класик ФМ радио. „Този балетен конкурс е един символ за България, тъй като е и първият международен, най-старият и най-престижният. Без съмнение е и най-трудният за печелене”, добави той. От началото на конкурсната програма общо 15 участници се състезават от името на България, като 7 от тях са чужденци. „По време на конкурса се явяваха кандидати, които несъмнено са научили ролите си от гледане на видеоклипове в интернет и възпроизвеждат стъпките и движенията. Да копираш стъпките не означава, че знаеш какво се прави в спектакъла“, убеден е Гера. Състезателите се борят за званието „лауреат на Международния балетен конкурс – Варна“, отличия, медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на Маестро Емил Димитров – създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

„Винаги съм казвал, че балетът е начин на комуникация, а изкуството - средство за общуване“, заяви Максимилиано Гера, който е и носител на Златен медал от конкурса през 1988г. „Затова в живота колкото повече езици говорим, толкова по-лесно ще комуникираме с хората. Това се отнася и за танца. Колкото повече и по-различни роли и стилове на по-различни места можем да интерпретираме, толкова по-добре ще общуваме с публиката“, посочи той. Кариерата му започва в Аржентинския балет на Ла Плата и продължава с работа във Фондация „Тереса Кареньо“, Каракас, Венецуела. През 1985г. Гера получава възможността да играе в Балета на Театро Колон. Малко след това печели международна известност с персонажите, в които се превъплъщава със средствата на балета. Гера е поканен да играе в Балетните трупи на Дойче опер- Берлин, на Миланския оперен театър „Ла Скала“, Болшой театър, Москва, театър „Велки“, Варшава, театър „Сан Карло“, Неапол и др. През 1999г. той основава Балета на Меркосур, който ръководи и до днес. В него той дава път на младите таланти в латиноамериканското танцово изкуство и разпространява разнообразен класически и съвременен репертоар. През 2000г. се включва в състава на Балета на Щутгарт, където изиграва ролята на „Дон Кихот, мечтателят от Ла Манча“. С тази постановка получава ласкави оценки от критиката и публиката. Включва се и в съставите на Болшой театър, Москва, театър Велки, Варшава, театър Сан Карло, Неапол.

Като директор на постоянната балетна трупа на Театро Колон, Буенос Айрес, Максимилиано Гера, счита, че изкуството има основополагаща роля. „То винаги е било на почит в Аржентина. Да, има криза. Но такива институции като Театро Колон или, например, вашата Софийската опера, т.е големите оперни театри по света са точно отражение на онова, което се случва в обществото в съответната страна“, споделя Максимилиано Гера. Талантливият аржентинец е определян като един най-значимите съвременни танцьори заради изключителната си техника и артистичност при изпълнение на класически и съвременни роли. Със своите интерпретации има принос в различни кампании, организирани от ООН, както и в инициативи за опазване на природните ресурси и околната среда в Аржентина и по света. Неотдавна Максимилиано Гера й се включи в Кампания на кардиолозите в родината си, както и за предпазване от вируса на СПИН в Аржентина и Италия.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Максимилиано Гера в звуковите файлове под снимката вляво!