Близките на Павароти – недоволни от Тръмп!

Близките на Павароти – недоволни от Тръмп!

Използвал ария на прочутия тенор

Интерпретацията на Павароти на арията "Nessun Dorma" от операта „Турандот” от Джакомо Пучини, е използвана в политическата кампания на Доналд Тръмп. Изпълнението, което стана запазена марка на тенора и го превърна в един от най-известните оперни певци на всички времена, звучи по време на многобройните срещи на републиканския кандидат за президент на САЩ с неговите привърженици. Семейството на Лучано Павароти заяви, че великият тенор не би одобрил използването на неговата интерпретация на арията на Калаф по време на надпреварата на Тръмп за ключовете от Белия дом.

След като „Ролинг Стоунс”, „Куин”, Адел и R.E.M, както и други изпълнители, поискаха от милиардера да прекрати използването на музиката им, наследниците на италианския оперен певец последваха техния пример. „Като негови роднини бихме искали да припомним, че ценосттите на братството и солидарността, които Лучано Павароти изразява чрез артистичната си кариера, са напълно несъвместими с визията за света, която предлага кандидатът Доналд Тръмп”, пише в изявлението, публикувано на страниците на италианското издание "Gazzetta di Modena”. То е подписано от трите дъщери на големият оперен певец – Лоренца, Кристина и Джулиана /от брака с първата му съпруга Адуа/, а също и от Николета Мантовани Павароти /с която сключва брак през 2003г./.

Прочутата ария на Принц Калаф, влюбен в принцеса Турандот, за която героят възнамерява да се ожени, завършва с мощно кресчендо с думата ”Vincerò” на италиански език, която означава „Ще победя”. Именно тази дума олицетворява ясно изразеният стремеж на Доналд Тръмп, коментират анализатори. Световните медии припомнят, че изпълнението на тази ария от „Тримата тенори” /Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго/ за Световното първенство по футбол през 1990г. в Италия донесе невероятен успех и разби постигнатите рекорди за продажби на класическа музика. Самият Лучано Павароти изпълни за последен път тази ария по време на Зимните олимпийски игри през 2006г. в Торино, а публиката го изпрати с оглушителни овации.