Диригент напусна подиума в Италия

Диригент напусна подиума в Италия

На фестивала „Пучини”

Истински скандал предизвика италианският диригент Алберто Веронези по време на откриването на 62-рото издание на фестивала „Пучини” в Торе дел Лаго, Италия. Той бе назначен от кмета на град Виареджо, но поведението му може да се тълкува като протест срещу председателя на оперната фондация в града Джорджо дел Джингаро. Събитието започна на 15 юли и ще продължи до 13 август 2016г., като в програмата са включени спектаклите „Тоска”, „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай” и „Турандот”.

Музикалната вечер започна с изпълнение на „Марсилезата” в памет на жертвите от 14 юли тази година в Ница, Франция. Впоследствие на сцената се появиха оперните изпълнители, които откриха фестивала с операта „Тоска” от Дж. Пучини. В края на първо действие обаче маестро Алберто Веронези остави диригентската палка на своя пулт и напусна подиума, което доведе до освирквания и негодувание от страна на публиката. След около 1 час по-късно постановката бе възобновена под ръководството на Лоренцо Кастриота Скандербег, който по план трябваше да се яви само в спектакъла на 6 август.

Местните медии съобщиха, че Веронези, който е и музикален директор на фестивала „Пучини”, е бил „шокиран от нападението от 14 юли във френския град”. Той го окачестви като „атака срещу демокрацията” и обеща да се извини на публиката. В официално изявление от 18 юли Веронези посочва, че „всеки, който ме познава, знае, че изпитвам огромна страст към работата си, тъй като съм работил с най-големите творци и с най-големите оркестри в света”. Маестрото припомня, че „в продължение на 17 години съм бил начело на фестивалния оркестър на Торе дел Лаго, който се ръководи от Фондацията Пучини”. „Не съм съгласен с назначението на председателя й, който стана безспорен победител на последните местни избори. Това решение е в абсолютно несъответствие с духа и ентусиазма на фестивала”, заявява 49-годишният диригент.

Алберто Веронези е завършил пиано, композиция и оркестрово дирижиране в Консерваторията „Джузепе Верди”- Милано. През 1996г. дебютира на Великденския фестивал в Залцбург, където е поканен от Клаудио Абадо. В кариерата си Веронези поема диригентската палка на „Маджо Музикале Фиорентино”, Виенската филхармония, Оркестърът на Театро Комунале ди Болоня, Миланския оперен театър „Ла Скала”, Операта в Тел авив, Оперния театър в Шанхай и др.