Кралският балет – в полза на науката и спорта

Кралският балет – в полза на науката и спорта

В Лондон

Кралският балет в Лондон започна ново начинание с цел да се развива науката, която стои зад професионалния танц. То ще се осъществи с помощта на учените от Университета „Сейнт Мери” , разположен в квартал Туикенам на британската столица. Партньорството между културната и образователната институции ще подчертае връзката между здравната грижа и физическата подготовка на балетните артисти за един спектакъл и ще доведе до съставянето на програма за възстановяване от определени травми.

Клиничният директор на Кралския балет Грег Ретър счита, че взаимодействието между двете учреждения е крайъгълен камък в предоставянето и развитието на медицинските грижи, насочени към трупата. „По този начин ще се подобри общото физическо състояние на танцьорите в Кралския балет”, убеден е той. „Здравето на нашите балетисти и балерини е от изключителна важност за нас, а предпазването от наранявания и най-високото ниво на качествена рехабилитация са приоритетни в нашето мислене”, обяснява специалистът. По думите на Грег Ретър, положените до момента усилия „ са сходни с тези за футболен клуб от британската Висша лига”.

От своя страна, университетът „Сейнт Мери” ще ангажира студенти и преподаватели от Школата по спорт, здраве и приложни науки на ВУЗ-а, които ще бъдат на разположение в репетиционните зали и гимнастическия салон на Кралския балет. Те ще разработят изследователска програма в областта на механиката, която стои зад професионалния танц. Задачата им е да наблюдават всичките 90 членове на трупата по време на тренировките и репетициите им, като помагат и общуват с балетистите и балерините по време на съответните упражнения. Изводите на студентите и преподавателите ще бъдат от решаващо значение за създаване на модел за подобряване и поддържане на изпълнителското ниво на танцьорите. Освен това, в университета „Сейнт Мери” предвиждат създаването на нова магистърска програма, която ще даде възможност на бъдещите поколения да учат и работят в средата, предоставена от Кралския балет. Това ще допринесе за избягването и бързото възстановяване от травми, които често спохождат световноизвестния артистичен състав.