Откриха непознат запис на Павароти

Откриха непознат запис на Павароти

История за раждането на легендата

Неизвестен до този момент запис на великия тенор Лучано Павароти бе открит в архивите на Мeждународния музикален фестивал „Ейстедфод” в Ланголен, Уелс /Llangollen International Musical Eisteddfod/. В него звучи гласът на оперния певец, който по това време е на 19-годишна възраст. Павароти пее заедно с баща си Фернандо в хоровия състав „Росини” по време на посочения фестивал през 1955г. В откритите записи двамата са солисти в две от песните, изпълнени на събитието.

Ансамбълът от Модена получава първото място в категорията „Мъжки хор”, а италианският оперен изпълнител посочва в редица интервюта, че това е „най-запомнящият се ден от живота ми”. Този опит го вдъхновява, за да започне певческата си кариера. „По това време бяхме 22 хорови състава, които се бореха за награда от конкурса”, споделя приживе Павароти в интервю за Би Би Си. „Когато оттлетяхме от Италия, ни казаха, че ако въобще попаднем в 10-те най-добри, ще бъде прекрасно. Причината за това е, че хористите в Уелс са изключителни професионалисти. Тогава казах на баща си: „Невъзможно е да достигнем онова, което те правят”. А той ми отговори: „Млъкни! Още си твърде млад!”, пояснява големият оперен певец. „Пристигнахме в Ланголен, пяхме, според мен, фантастично. На финалния етап започнаха да обявяват хоровите състави в обратен ред - от 22-ро към 1-во място. Името на нашия хор не прозвуча до 10-тата позиция. Споглеждахме се във всеки един момент , а когато обявяването достигна номер 3, нашият диригент започна да пуфти нервно. Ние бяхме купили уиски и го държахме зад кулисите, така че щяхме да му дадем една чашка, за да се успокои. В крайна сметка, не споменаха наименованието на нашия състав и под номер 2, така че спечелихме конкурса”, разкрива Павароти.

Записите са били открити от Сара Игър, която е била доброволец в Ланголен по онова време, а днес е оперативен мениджър на фестивала. „Открих ги сред купчина неща, като на обложката на оригиналния винил пишеше „Павароти 1955”. Не знаех какво да мисля, тъй като бях твърде развълнувана, но изглежда, че всичко е истинско. Плочата е била произведена от Агенцията за развитие на Уелс през 1991г. с аудиоматериали от фондовете на Би Би Си и със записи от 1955г.”, обяснява тя. Пред „Дейли Поуст” Игър описва съдържанието като „не много дълго” и „пълно с дефекти”.

Тазгодишният музикален фестивал в Ланголен приключва на 10 юли.