Вилата на Оливие Месиен отваря врати

Вилата на Оливие Месиен отваря врати

За млади музиканти

Завещанието на Оливие Месиен е изпълнено. До този извод може да достигнем, след като няколко седмици преди кончината си през 1992г. френският композитор пожела да превърне свой имот в артистична резиденция. Вилата се намира близо до езерото Лафре, депртамент Изер, Югоизточна Франция. Сградата бе обновена наскоро, като за ремонтните дейности бяха похарчени 1,2 млн. долара. Този втори дом на композитора, разположен в региона Рона-Алпи, е готов да се превърне в място за пребиваване на млади музиканти, за провеждане на майсторски класове или творчески работилници. Откриването се състоя през първите 3 дни на юли с поредица от камерни концерти под надслов „Пасион Месиен”. В сградата предстои да бъде открита изложба за житейския и професионален път на Месиен.

„Резиденцията ще бъде отворена както за музиканти от струнни квартети, които трябва да се подготвят за музикална изява, или пък за композитори, които желаят да се усамотят и създадат шедьовър, а така също и за орнитолози. Месиен е обичал птиците и тайно се е надявал да разшифрова значението на техните песни”, обяснява Бруно Месина – генерален директор на Регионалната агенция за управление на културните институции в Изер и артистичен директор на Фестивала „Берлиоз”. Далеч от внушителния вид и разкош на ренесансов дворец, вилата на Месиен „съперничи само със скромността си. Това е една вила анти-Медичи”, разкрива Месина.

„Малката къща е построена през 1936г. от югославски работници”, припомня Пиер Моро- асистент-мениджър на проекта за реновация на сградата от фондацията, която е получила имота като наследство. „Ако музиката на Месиен е толкова богата, то условията за живот на това място са били пълна противоположност”, допълва той. След ремонтните дейности се оформят три репетиционни студия, но и по-голямо помещение за срещи и разговори. Имотът е заобиколен от огромни дървета, в чиито корони и днес, както по времето на Месиен, птиците огласят пространството.

Първата лятна творческа резиденция във вилата на Месиен ще бъде ръководена от пианиста Роже Мураро, който е бил близък сътрудник на композитора. Музикантът ще проведе поредица от майсторски класове за млади клавирни интерпретатори.