Бежанци ще слушат 9-тата Симфония на Бетовен

Бежанци ще слушат 9-тата Симфония на Бетовен

В Хамбург

За милиони души по света Европа може да означава именно Деветата симфония на Бетовен, пише испанският вестник „Ел Паис”. Този музикален шедьовър ще бъде изпълнен от Академичния хор и оркестър на Мадрид под диригентството на Иниго Пирфано. Творбата ще прозвучи на 15 юли 2016г. пред 600 сирийски бежанци, които са настанени в местен център за настаяване и ще премине под мотото „Целувка за целия свят”. Целта на инициативата е да се представи това произведение на Бетовен и до най-отдалечените места по света, които се нуждаят от помощ и подкрепа. За първи път испански оркестър получава достъп до една от институциите, където пребивават всички, които бягат от войната в Сирия и търсят закрила в Европа.

Академичният хор и оркестър на Мадрид е създаден от млади музиканти от различни националности, които до момента са свирили в болници и центрове за социално слаби хора. В началото на тази година оркестрантите и хористите изнесоха поредица от концерти в Панама, а преди това са посещавали Колумбия, Перу и Чили.

„Красотата, величието и човечеството, което съдържа тази творба не правят разлика между религии, култури или езици", обяснява Пирфано. „Този мост е изключителният мост, който е необходим на Европа в този момент, за да се справи със сериозната криза, провокирана от масовото навлизане на бежанци на територията на континента", коментира още диригентът.