Маестро Нелсонс напусна Байройт

Маестро Нелсонс напусна Байройт

Три седмици преди откриването

Три седмици преди откриването на Вагнеровия фестивал в Байройт, латвийският диригент Андрис Нелсонс заяви, че го напуска. Маестрото трябваше да се качи на пулта на единствената премиера за тази година - спектакълът „Парсифал” от Рихард Вагнер. От ръководството на фестивала обявиха оттеглянето на Нелсонс, като договорът му се счита за невалиден. От своя страна, немските медии търсят причините за внезапното решение. Според публикация в ”Nordbayerischer Kurier”, това се дължи на сериозните различия на Нелсонс с музикалния директор на проявата Кристиян Тилеман. Вестникът пише още, че последният е искал да повлияе на 36-годишния диригент относно начина, по който да работи над постановката. Нелсонс се е почувствал изолиран заради силния темперамент на Тилеман и се е стигнало до тази ситуация, пояснава печатната медия. Други източници посочват, че е имало различия и с режисьора Уве Ерик Лауфенберг по отношение на представянето на съдържанието, в което има откровени препратки към исляма.

Самият Нелсонс обаче дори не е започвал репетициите в Байройт, а продължава да работи в Рига. Очевидно посочените творци са разколебали младият диригент, който се слави като един от добрите познавачи на Вагнеровото творчество. В миналото издание на фестивала той получи бурни овации и положителни отзиви след представянето на операта „Лоенгрин”, режисирана от Ханс Нойенфелс.

Тази година галавечерта с операта „Парсифал" ще бъде последвана от един от най- коментираните спектакъли - „Пръстенът на Нибелунгите", но в нова версия на режисьора Франк Касторф. Афишът допълват операта „Летящият холандец” в един различен прочит на диригента Аксел Кобер и постановката „Тристан и Изолда”, която миналата година бе режисирана от Катарина Вагнер и дирижирана от Кристиян Тилеман.

Откриването на Фестивала в Байройт има статут на културно, социално и политическо събитие в Германия, тъй като там се събира елита на страната, вкл. канцлера на страната Ангела Меркел и нейния съпруг Йоахим Зауер. Тази година липсата на подкрепа от известни личности, особено от политическата сфера, се дължи на засилените мерки за сигурност, които са наложени в Германия поради опасност от терористични атаки.

Припомняме ви, че Кристиян Тилеман заема поста на музикален директор на фестивала от 2015г. в тандем с правнучката на Рихард Вагнер - Катарина, която се наложи да управлява сама след напускането на сестра си Ева Паские-Вагнер. Тилеман работи и като музикален директор на Земперопер-Дрезден, като противоречията с Андрис Нелсонс, който стои начело на Гевандхаус- Лайпциг, обричат двете немски институции на безполезни враждебни взаимоотношения.