Откриха партитури на Спонтини в Белгия

Откриха партитури на Спонтини в Белгия

Уникални ръкописи

Партитурите на четири произведения от италианския композитор Гаспаре Спонтини (1774-1851) бяха намерени в замъка на благородническата фамилия Урсел в област Антверпен, Белгия. Те са били открити в библиотеката на този палат, като до момента ръкописите се считаха от специалистите за изгубени завинаги. Предполага се, че нотите са се озовали на това място благодарение на потомците на Селест Ерард, която е била съпруга на Спонтини. Находката включва партитурите от следните негови опери: „Говорещата картина” /”Il quadro parlante”/, „Ревнвиецът и дръзката жена” /”Il geloso e l’audace”/ и фарса „Метаморфозите на Паскуале (или Всичко е илюзия в този свят)” /”Le metamorfosi di Pasquale ossia Farsa”/, както и на кантатата „Възвишената раса” /”L’eccelsa gara”/. Нотните текстове, създадени между 1800г. и 1806г., притежават автографи на композитора, което доказва тяхната автентичност. Произведенията датират от период в живота на Спонтини, който е по-слабо проучен поради липсата на налични източници: преходен етап между началото на кариерата му в Италия и дейността му в Париж, където е бил подкрепен от императрица Жозефин.

„Това е щастлива случайност”, твърди белгийския граф Стефан Урсел, който е собственик на двореца. „Когато хиляди красиво отпечатани и подвързани книги са били преместени в замъка, няма как да знаем съдържанието им в подробности. Докато ги преглеждах, се натъкнах на страници, пълни с ноти. Казах си: „Трябва да сме имали поне един музикант в семейството”. Тогава видях името на Спонтини”, разкрива той.

Музикологът Анселм Герхард пише, че съвсем оскъдни са „изследванията, направени във връзка с началото на кариерата на Спонтини или датите на изпълнение на някои негови произведения". Специалистът по творчеството на италианския композитор коментира, че кантатата, спомената по-горе, съдържа допълнителна информация за тесните контакти на Спонтини с Наполеон и Жозефин. Композиторът е написал творбата по текст на либретиста на Росини Луиджи Балоки, за да бъде отпразнувана победата на Наполеон в Битката при Аустерлиц.

Областната управа на Антверпен е сключила споразумение с изследователски екип от Кралската консерватория в града за допълнително проучване и подготовка за евентуално изпълнение и запис на откритите произведения. „Смятам, че имаме достатъчно материал, за да поставим началото на нов живот за Спонтини, като ние с удоволствие ще допринесем за това”, заяви съветника по културните въпроси на област Антверпен Люк Леманс.