Лия Петрова- на една сцена с Миша Майски и Марта Аргерич

Лия Петрова- на една сцена с Миша Майски и Марта Аргерич

След успеха в конкурса „Карл Нилсен"

В разгара на лято 2016г. младата българска цигуларка Лия Петрова ще свири заедно с прочутия виолончелист Миша Майски, неговия син Саша, легендарната аржентинска пианистка Марта Аргерич и голямата й дъщеря Лида Чен. Концертът ще се проведе на 17 юли в рамките на 16-тия музикален фестивал, организиран от известния моден дизайнер Пиер Карден, в близост до замъка Лакост, който се намира на 150 км. от Авиньон, Южна Франция. Музикантите, сред които и талантливата българка, ще изпълнят Квинтет в ми бемол мажор от Роберт Шуман. На 30 юли тя ще се включи в заключителния концерт на Международния фестивал на изкуствата в селището Сен Агрев, разположено на 130 км от Лион, Франция. Нейни партньори на сцената ще бъдат французите - пианистът Жером Дюкро, виолончелистът Кристиан-Пиер Ла Марка, виолистът Адриен Ла Марка, и канадското сопрано Кими Макларен. Преди участията си във Франция, Лия Петрова ще свири и в Гърция.

Тези концерти предстоят пред цигуларката, която днес, 29 юни, от 19ч. излиза на сцената на зала „България" в София за закриването на 47-мия Международен фестивал „Софийски музикални седмици". Тя ще бъде солист на Уралския младежки симфоничен оркестър (Екатеринбург), дирижиран от маестро Енхе, и ще изпълни Цигулковия концерт на Чайковски, като в програмата ще прозвучи и неговата Четвърта симфония.

Лия Петрова достигна до финала на авторитетния Международен конкурс „Карл Нилсен” - Дания, в надпревара с Джи Юн Ли от Южна Корея и Люк Хсю от САЩ. Журито й отреди първото място, което трябваше да сподели с корейския представител. „Определено не се чувствам ощетена и бях много щастлива от тази награда. Мисля, че бях една от малкото, които смятаха, че това не е абсолютно никакъв проблем”, заяви Лия Петрова в ефира на Класик ФМ радио. На финала тя интерпретира Концерта за цигулка, оп.33 от Карл Нилсен, което определя като предизвикателство, след 4-месечни усилия в разучаването му. „Концертът от Нилсен наистина е много сложен. Ако Ауер е казал, че Концертът за цигулка на Чайковски е „неудобен за свирене”, не знам какво би казал за Нилсен”, посочи още Петрова. По думите й, тя успява да спечели журито със силното си присъствие.„Това е трудното на един конкурс- психическото и физическото натоварване. Не мога да кажа, че по-добрите музиканти винаги печелят, защото наистина зависи много от издръжливостта”, допълва харизматичната цигуларка.

Наградата от конкурса „Карл Нилсен” е в размер на 11 000 евро, запис на собствен компактдиск и участия с оркестри, чиито дати засега не са потвърдени. Все пак, Лия Петрова разкри, че концертите ще се състоят през 2017г. с оркестрите на Хелзинки, Осло, Копенхаген, Сейнт Люк, като се предвижда и първи неин рецитал в престижната концертна зала „Уигмор хол” в Лондон.

За предстоящата й изява в София, за значението на Цигулковия концерт на Чайковски и още любопитни подробности, чуйте в звуковия файл под снимката вляво. Там ще откриете цялото интервю с Лия Петрова от предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми.