Какво мислят класическите музиканти след „Брекзит”?

Какво мислят класическите музиканти след „Брекзит”?

Първите коментари

Референдумът за излизане на Великобритания от Европейския съюз /т.нар „Брекзит”/ развълнува и света на класическата музика. Многобройни съобщения в пресата и социалните мрежи бяха публикувани от изтъкнати музиканти. Главният диригент на Симфоничния оркестър на Хамбург Джефри Тейт сподели: „Брекзит е заплаха за Обединена Европа и мира от 1945г. насам. Не знам как Дейвид Камерън може да си лежи спокойно в леглото и да спи”. Британският маестро Андрю Манзе също изказа остра позиция по актуалната тема. „Изненадан съм и разочарован. Това е обяснение за отхвърляне на исторически и политически приятели и съседи”, заяви шеф-диригентът на Филхармоничния оркестър на радио NDR, Хановер, цитиран от ДПА. „Моята грижа е бъдещето на този разбит Евросъюз”, подчерта Манзе.

Броени часове преди обявяването на резултатите, генералният директор на Opera North Ричард Мантъл коментира: „Мисля, че със сигурност може да се види, че през последните 40 години, реалната стойност на тази огромна концентрация на талант, който е Европа ... Този естествен обмен на идеи, на хора, на умения, който попадна за 30 или 40 години в страната ни е наистина силени и обогати нашия културен сектор до степен, която вероятно в миналото не бихме си представял. Толкова много млади артисти, певци музиканти, режисьори, дизайнери, изнасят своите таланти в Европа; те често остават и работят там или се връщат”. Мантъл отбелязва, че „изкуството е отвъд границите и не ми се иска да стана по-изолиран отново, защото мисля, че има голямо богатство и разнообразие в свободата на движение”.

Своите анализи и оценки предостави и световноизвестният пианист и диригент Даниел Баренбойм. „Гласуването в полза на излизането на Великобритания от Европейския съюз е, по мое мнение, много тъжно решение за Великобритания и Европа. Безсмислено е обаче да се къпем в песимизъм и отчаяние, тъй като Брекзит в момента е непроменим исторически факт”, пише изтъкнатият маестро в официалната си уебстраница. „Строителството на ЕС е далеч от идеалното. Европа се състои от толкова много различни народи, култури и езици, а ЕС изисква една много по-съществена обединяваща идея, отколкото просто съвместна търговия и единна валута”, пише той.

Според Баренбойм, има две възможни реакции: „Първата е да се оплакваме от резултатите и да наблюдаваме екстремистките движения в други страни като Франция и Холандия, които желаят да последват примера на Великобритания. Втората - да се мисли за необходимите подобрение на ЕС, който да работи за постигане на истински дух на единство и сътрудничество, особено в намирането на глобално, а не само европейско решение за кризата с бежанците”. По думите на 73-годишният израело-аржентински музикант, „национализмът е обратното на истинския патриотизъм и по-нататъшното насърчаване на националистическите чувства ще бъде най-лошият сценарий за всички нас. Вместо това, ние се нуждаем от обединяващ, Европейски патриотизъм”. В заключение, Баренбойм перифразира думите на Джон Кенеди: „Ние трябва да се запитаме не какво може да направи Европа за нас, а какво ние можем да направим, за да се укрепи, втвърди и обедини Европа”.