Ицхак Пърлман с награда

Ицхак Пърлман с награда "Генезис"

Церемонията се проведе в Йерусалим

Израело-американският цигулар и диригент Ицхак Пърлман получи наградата “Генезис”- 2016. Отличието, което често наричат “еврейския Нобел”, възлиза на 1 млн.долара. Носителят на приза обясни, че получените средства ще бъдат предназначени за развиване на музикалния талант у децата и премахването на бариерите, които изпитват хората в неравностойно положение. Церемонията, чийто водещ бе британската актриса Хелън Мирън, се състоя в Йерусалим. Гостите на събитието изразиха своята почит за “изключителния принос на Пърлман като музикант, както и отдадеността му като преподавател”. Наградата бе връчена по време на тържественото събитие от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. “Това е една престижна награда, която има привилегията да може да променя света и да работи за благотворителни каузи. Дали има нещо по-добро за човешкия дух?”, заяви световноизвестният музикант пред местните медии. “Дарението е от първостепенно значение. По мое мнение, няма нищо по-важно от способността да даряваш. Именно това почувствах, когато получих отличието”, посочи още Пърлман.

Той започва да свири на 4-годишна възраст. Въпреки че е роден в Тел Авив, прекарва по-голямата част от живота си в САЩ. Живее в Ню Йорк със съпругата си Тоби, от която има пет деца. “Израел е родината ми”, казва Пърлман. “Когато дойдох тук, почувствах, че се завръщам у дома. Има нещо в политиката на страната, с които съм съгласен, и други, с които не съм, но си запазвам коментара за себе си. Когато хората ме питат какво ще се случи, аз им казвам, че съм непоправим оптимист”, отбеляза прочутият цигулар. Той признава, че не брои колко пъти е свирил с Израелския филхармоничен оркестър. Но добре знае, че точно преди 20 години заедно със съпругата си, която също е цигулар, основават Музикалната програма Пърлман. Днес в нея се обучават студенти както от САЩ, така и от Израел.

Ето как Ицхак Пърман коментира Наградата “Генезис”: “Отличието може да бъде медал или парична сума. Моята награда е да дарявам на онзи, който се нуждае. Такава награда те кара да работиш. Това е предизвикателство”.