Георги Черкин в „Златните рояли”- на 24 юни с вход свободен!

Георги Черкин в „Златните рояли”- на 24 юни с вход свободен!

Зала "Света София", 19.00 ч.

Този петък, 24 юни 2016 година, предстои третия концерт от цикъла "Златните Рояли", който се осъществява с подкрепата на "Глобъл Арт Отворена Фондация". Входът за музикалната проява ще бъде свободен. Своята емоция в стремежа си към големите музикални хоризонти ще споделят с вас Георги Черкин, пиано, и Струнен Арт Квартет в състав: Даниел Трингов, цигулка, Адриана Точева, цигулка, Сифей Уен (САЩ), виолончело и Румяна Гавадинова, виолончело. Събитието ще се проведе в Зала "Света София"- бившия Партиен дом в столицата, а началото е от 19:00 часа.

„За мен е предизвикателство, защото ще работя с много добри музиканти. Програмата е доста известна, но и трудна за изпълнение, особено за пианото.”, заяви Георги Черкин в студиото на Класик ФМ радио. Творбите, които ще прозвучат на концерта, са Соната за цигулка и пиано в ла мажор от Цезар Франк, Соната за виолончело и пиано в ми минор от Йоханес Брамс, „Малка нощна музика” от Волфганг Амадеус Моцарт и Клавирен квинтет в ми бемол мажор, оп.44 от Роберт Шуман. Тази изискана селекция от класически произведения е представена успешно на концерти в Пловдив и Казанлък. На предстоящия концерт в София изявеният пианист Георги Черкин ще свири на концертен роял „Фьорстер”, въпреки че музикантите имат планове да представят същата програма на роял „Фациоли” в едноименната концертна зала в Италия.

„Искаме да покажем, че едно предизвикателство и за публика, и за изпълнител, понякога може наистина да работи добре”, подчерта талантливият цигулар Даниел Трингов. В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми той отбеляза със съжаление, че това е последната музикална вечер в това концертно пространство преди преустройството му в заседателна зала на Народното събрание. Трингов разкри подробности за издаването на дебютен самостоятелен студиен албум на „Струнен Арт Квартет“, в който ще звучат традиционни класически произведения и импровизационно-популярни инструментални аранжименти за струнен квартет. Двойният диск носи заглавието "Книга Първа - Създаването" и предстои да се появи на музикалния пазар на 7 август 2016 г. Цигуларят, който живее през последните години в САЩ, обяви и създаването на организация, наречена "Глобъл Арт Юнион", която се занимава със защита на професионалните права на артистите. Той посочи още, че в края на годината предстои появата на нова инструментална формация - "Дамски Арт Оркестър". Тази зима 11-те музикантки ще направят своят дебют на специално концертно събитие, отново неделима част от цикъла "Златните Рояли", наречено "Златна Коледа-Концертна Гала", със специалното участие на пианиста и композитора Ангел Заберски-младши, Ангел Заберски Трио, певецът Васил Петров и "Струнен Aрт Квартет“.

Чуйте цялото интервю с цигуларя Даниел Трингов и пианиста Георги Черкин в звуковите файлове под снимката вляво.