Русия се въздържа от къщата на Рахманинов

Русия се въздържа от къщата на Рахманинов

Покупката е спряна

Министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински обяви, че проектът за покупка на вила „Сенар” в Швейцария, обитавана от Сергей Рахманинов, ще бъде замразен. Причината за това са наложените международни санкции на Русия, както и вътрешни икономически трудности. „Преди няколко години имахме инвеститори, които желаеха да купят тази къща и да я превърнат в център на руската култура, кръстен на името на Рахманинов”, поясни министърът пред агенция „ТАСС”. Допълнително усложнение се оказа и липсата на консолидирана позиция на наследниците на композитора относно съдбата на ценния имот. Руската държава желаеше да откупи собствеността, като в цената са включени всички нейни характеристики- сградата, пианото, обзавеждането и картините. От своя страна, потомците на Рахманинов поставиха условието всичко да бъде продадено на части, което се оказа неприемливо за Русия. „Преди цената бе по-висока от пазарната, а сега те се опитват да продават на дребно, а ние не се интересуваме от този тип покупка”, сподели Владимир Медински.

Изказването му се проведе в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург – най-значимата икономическа конференция в Руската федерация. Всяка година събитието се посещава от 10 хиляди души, сред които държавни глави, финансови министри, ръководители на руски и чуждестранни фирми, финансисти и изследователи, които обсъждат важни въпроси за развитието на руските пазари и финансовите предизвикателства. Конференцията дава възможност за подписване на ключови споразумения и договори, чиято обща стойност за миналата година надхвърля 400 млрд. рубли.

Припомняме ви, че Сергей Рахманинов живее във вила „Сенар” в Швейцария заедно със семейството си в навечерието на Втората световна война. Въпросът за необходимостта от покупката на имота бе повдигнат през 2012г. от пианиста Денис Мацуев. По нареждане на руския президент Владимир Путин Министерството на културата и Министерството на външните работи на Руската федерация получиха възможност да проучат условията за придобиване на архива на Сергей Рахманинов и неговите владения да станат собственост на страната. Подробности ще откриете в следните наши публикации: „Путин купува къщата на Рахманинов” и „Рахманинов очаква новият си собственик”