Снимат филм за Операта в Сидни

Снимат филм за Операта в Сидни

Архитектурният шедьовър на Утсон

Архитектурната битка за изграждането на Операта в Сидни ще бъде показана на големия екран. Филмов екип от Дания, Швеция и Австралия е започнала снимките на копродукцията, чиято цел е да разкрие историята около създаването на прочутата сграда. Работното заглавие е „Утсон- мъжът зад операта”. Лентата ще покаже как датчанинът Йорт Утсон печели международен конкурс за проектиране на зданието и разбива консервативното статукво сред архитектите в Австралия. След като през 1957г. е посрещнат като знаменитост, радикалните му дизайнерски виждания скоро стават жертва на вътрешната политика, завистта и бюджетните ограничения. Авторите на филма са заложили в сценария и отпътуването на Утсон през 1966г., тъй като той е принуден да напусне града преди строежът да бъде завършен от австралиеца Питър Хол - отлъченият архитект от гилдията, чието семейство признава падението му. В крайна сметка, Утсон, който е удостоен с Ордена на Австралия през 1985г., допринася за последните промени във външния изглед на сградата.

Шведско-австралийският продуцент Ян Марнел заявява, че историята заслужава да бъде екранизирана, защото се фокусира върху създателя на един шедьовър, на когото не е било позволено да види сбъдването на неговата мечта. „Имаме чудо на света. Имаме създател.Имаме креативност срещу бюрокрация и политически маневри, които варират от приятелски до вражески”, подчертава кинематографът. „Пред нас е един изключителен архитект, у когото се съчетават мегаломания и гений, както и отмъстителни опоненти, които обмислят как да го изгонят от страната. В края на краищата, те искат да се върне онова, което вярват, че им принадлежи още от първия миг”, отбелязва Марнел. „Епичната битка между архитект и корумпирано правителство е перфектният филмов материал”, заявява сценаристът Петер Скалван, номиниран за Оскар през 2012г. за филма „Кон-тики”. Той допълва, че е впечатлен от завладяващия сюжет за Утсон, който почина през 2008г., но успя да „изгради Операта напук на всички останали”. В екипа на лентата участват австралийските продуценти Мариан Макгоуън и Питър Хърбърт, датския изпълнителен продуцент Оле Сьонберг („Момичето с татуировка на дракон”) и шведския му колета Ларс Вайс.

Засега не се съобщава името на актьора, който ще изиграе главната роля на архитекта Утсон, както и датата, на която ще филмът ще бъде разпространен в киносалоните. Новината се появи, след като бе обявено възстановяването на спектакъла на Алън Джон от 1995г. „Осмото чудо”. Постановката ще бъде преименувана на „Операта в Сидни: Операта”, и е планирана за ноември тази година.