Нов диригент на Националния оркестър на Франция

Нов диригент на Националния оркестър на Франция

След поредица от слухове

Франция е потопена не само във футболни страсти и повишено внимание към възможни терористични атаки, а също и във вълнения около избора на нов музикален директор на Националния оркестър на страната. Името му стана ясно след поредица от слухове, които започнаха да се появяват в общественото пространство още от началото на годината. В крайна сметка, бе избран 68-годишният Емануел Кривин. Той ще заеме управленския пост на Даниеле Гати, който работи на тази длъжност през последните 8 години. От своя страна, италианският маестро ще стане наследник на ръководната позиция на Марис Янсонс, чийто мандат в Концертгебау Амстердам изтича през септември 2016г. В момента Даниеле Гати не се радва на добро здравословно състояние, което наложи отмяната на концерти и записи с немския тенор Йонас Кауфман и Виенската филхармония.

Националният оркестър на Франция не е имал френски музикален директор от 1973г., когато Жан Мартинон бе заменен от диригента Лорин Маазел, припомнят световните медии. Новоизбраният, Емануел Кривин, е роден в Гренобъл в семейството на руснак и полякиня. Той започва музикалната си кариера като цигулар, след като се обучава при колоси като Хенрик Шеринг и Йехуди Менухин и печели международни конкурси. Но срещата с легендарния диригент Карл Бьом през 1965г. бележи повратен момент в кариерата му. От 1976 до 1983г. Емануел Кривин става постоянен гост-диригент на Оркестъра на Радио Франс. В периода 1987 - 2000г. ръководи Националния оркестър на Лион, а между 2006 и 2015г. маестрото вече е музикален директор на Люксембургската филхармония. Междувременно талантливият французин получава покана да бъде главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Барселона и Национален оркестър на Каталуния за сезон 2015-2016. От септември 2015г. Кривин получава възможността да се изявява и като главен гост-диригент на Шотландския камерен оркестър, а първоначалният период на неговите ангажименти ще бъде 4 години. Към това се прибавят и отговорностите му като основател и музикален директор на Камерния филхармоничен оркестър на Франция /Chambre Philharmonique/, в който свирят на оригинални инструменти някои от най-добрите европейски музиканти. Забележителен е техния запис на всички симфонии на Бетовен. През декември 2015г. именитият диригент организира европейско турне, където солист бе изявеният български цигулар Светлин Русев.

Емануел Кривин ще встъпи в длъжност през септември 2017г. за период от 3 години начело на Националния оркестър на Франция.