Изложба за Хендел показва първия нотен текст на „Месия”

Изложба за Хендел показва първия нотен текст на „Месия”

В Англия

Лятната резиденция „Баутън хаус”, близо до Нортхемптън, ще бъде домакин на изложба, посветена на живота и творчеството на Георг Фридрих Хендел. Мястото, описвано като „английския Версай”, разполага с обширна колекция от мебели, гоблени, порцеланови изделия и килими. Тук се намират шедьоври на художници като Ел Греко и Ван Дайк, а през 2012г. бяха открити неизвестни партитури с италианска барокова музика, в т. ч. с творби на Вивалди. Експозицията „Хендел в Баутън” показва ключови моменти от неговия музикален свят. Посетителите ще могат да видят първото издание на нотния текст на оратория „Месия”, както и клавесина от 1720г., който притежава и на който е свирил Хендел. В изложбата ще бъде показан и първообраза на паметника на композитора, издигнат в Уестминстърското абатство, а също и инструменти, използвани за „Музика за кралските фойерверки”. Арт събитието включва и скици с моменти от детството на Хендел в дворците на кардинали и князе в Рим. В изложбата присъства скулптура на Хендел в реални размери, която е изработена по проект на Луи Франсоа Рубиляк. Любопитна находка за ценителите е списък с гости и менюта в замъка на Херцог Монтагю – покровителя на Хендел, като на приема от април 1747г. е присъствал самия композитор. Всички експонати са част от колекцията на музикалните архиви „Бъклу” /Buccleuch musical archives/

Кураторът на изложбата Пол Бучър обяснява: „Съсредоточаването на едно място на толкова много истории за композитора наистина е очарователно. Показани са ранните години на Хендел, обичта му към танца, обедите при Монтагю... В експозицията, която продължава през целия август, можете да усетите не само музикалния вкус на мъжа, след когото остават над 60 опери и оратории, а и атмосферата на Лондон, която той превръща в своя собствена”.

Изложбата „Хендел в Баутън” ще бъде открита на 17 юли 2016г. със специално събитие. Денят ще включва не само танцово-музикален спектакъл, а също кулинарни изкушения и забавления. Музикалните изпълнения ще бъдат на контратенора Джеймс Леинг, а хореографските решения върху теми от композициите на Хендел ще бъдат представени ог френската танцова трупа Les Corps Eloquents. Кулминацията ще бъде световната премиера на танцовия пърформанс „Пасакалия” от Люк Стайлс. Билетите за посетителите на спектакъла дават възможност за безплатно разглеждане на изложбата.