Български успех на конкурса „Андрес Сеговия”

Български успех на конкурса „Андрес Сеговия”

Георги Димитров с първа награда

Младият български музикант Георги Димитров стана носител на първа награда от 9-тото издание на Международния конкурс за млади китаристи „Андрес Сеговия". Събитието се провежда на всеки две години, а тазгодишното издание се състоя от 25 до 28 май в германския град Монхайм на Рейн. Проявата се организира под патронажа на Маркиза де Салобреня Емилия Сеговия, със съдействието на EGTA (Европейска асоциация на преподавателите по китара) и нейния председател проф. Алфред Айкхолт, както и кметството на Монхайм на Рейн в лицето на кмета на града Даниел Цимерман.

Георги Димитров успя да надвие конкуренцията от 32-ма участници от над 20 държави, като се състезаваше в групата от 14 до 16 години. Той успя да впечатли журито на конкурса с брилянтното изпълнение на последната част от „Сюита Компостелана” на каталунския композитор Федерико Момпоу, озаглавена „Мунейра”, Прелюд и Жига из Сюита за лютня в ми минор BWV 996 от Й.С. Бах, Фантазия по мотиви от операта „Травиата" от Франсиско Тарега и „Фанданго" из „Три испански пиеси" от Хоакин Родриго. „Това беше доказателство за мен, че този конкурс е доста голям и че има сериозна конкуренция по света”, коментира Георги Димитров в ефира на Класик ФМ радио. „Андрес Сеговия е един от най-влиятелните радетели на класическата китара, защото той успява да събере за своя 93-годишен живот толкова богат репертоар от различни музикални области”, разказа още талантливият музикант в предаването „Сутрешно кафе с Геми”. Досега конкурсът „Андрес Сеговия" се провеждаше във Фелберт, който се намира между Кьолн и Дюселдорф. Паралелно с конкурса в живописния град Монхайм на Рейн протича и Фестивала на приказките „1001 нощ".

Георги Димитров е възпитаник на Столина Добрева от НМУ „Л.Пипков”. През 2016г. година китаристът получи Специална награда за изкуство от Фондация „Стоян Камбарев" - покана за участие като солист в концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Освен това, завладя първото място в конкурса „Млади виртуози” -2016 в раздела за класическа китара, както и Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY за изключителни постижения, за което вече ви информирахме. Преди да отпътува за Германия той свири по време на церемонията по връчване на наградите „Златно перо” на Класик ФМ радио и галерия „Макта”.

След завръщането си от Германия, Георги Димитров уважи още една покана заедно с младия пианист Емануил Иванов, също възпитаник на НМУ и носител на Гран при и наградата на Кантус Фирмус от конкурса „Млади виртуози” - 2016. Двамата талантливи музиканти посетиха руската столица и взеха участие във Фестивала „Москва встречает друзей" /„Москва се среща с приятели”/, организиран от фондацията на именития цигулар и диригент Владимир Спиваков. Той се проведе в Московската държавна художествена галерия, която носи името на народния артист на СССР Александър Шилов. „Това беше концерт на талантливи деца с различни инструменталисти, а аз бях единственият китарист”, отбеляза Георги Димитров. „Само когато се заслушаш в този мек, звънлив звук в една красива зала, това те изпълва с емоция”, сподели той.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с младия музикант ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.