Съкратиха бюджета на унгарски музиканти

Съкратиха бюджета на унгарски музиканти

4 пъти

Будапещенският фестивален оркестър ще посрещне следващия концертен сезон с 4 пъти по-нисък бюджет. Оркестърът е основан през 1983г. от Иван Фишер и Золтан Кочиш. От 2003г. съставът се издържа благодарение на Общинския съвет на Будапеща и унгарската държава чрез средствата, отпускани от Министерството на културното наследство. Авоарите, с които разполагаха музикантите до този момент, възлизаха на 260 млн.форинта (650 000 британски лири), а съгласно новите разпоредби сумите ще бъдат намалени до 60 млн. форинта (150 000 британски лири). Популярното издание Hungarian Free Press обяснява причините за съкращението на средствата с критиките на основателя и музикален директор на Будапещенския фестивален оркестър Иван Фишер към управлението на премиера Виктор Орбан.

Публикации в унгарската преса през декември 2015г. разкриха, че четири години по-рано Фишер е написал писмо до Хилари Клинтън, в което заявява, че правителството на Орбан е „демонтаж на демокрацията” в Унгария, както и че премиерът на страната „изгражда мрачен режим”. Документът стана публично достояние, след като се появи неочаквано сред материали по съдебен процес, който не се отнася до финансовото положение на оркестъра.

Съкращаването на бюджета на Будапещенския фестивален оркестър води до отмяна на 30 посещения в учебни заведения, десет оперни спектакли за деца, както и поредица от концерти в старчески домове. Водещи международни анализатори посочват, че предприетите мерки са „пример за политическо отмъщение”. Повече от 1000 души се събраха на площад Вьорошмарти в унгарската столица, за да изразят несъгласието си с намаления размер на средствата, предназначени за оркестъра.

Сега музикантите завършват своето световно турне, като им предстои да свирят в Санкт Петербург (9 юни) и Равена (10 юни). С цел да привлекат повече публика, оркестрнатните полагат усилия, за да представят своите музикални програми извън концертните зали. Поради това, до края на месеца те ще свирят на нетрадиционни места, където могат да бъдат слушани от различни социални групи. Солисти от Будапещенския фестивален оркестър ще изнесат рецитали в училища, болници, домове за сираци и дори затвори на територията на Унгария.