Спасиха Младежкия оркестър на Европейския съюз

Спасиха Младежкия оркестър на Европейския съюз

Музикантите ще продължат да свирят

Днес Европейската комисия взе решения в краткосрочен и дългосрочен план за запазването на Младежкия оркестър на Европейския съюз (EUYO). Оркестърът е символ на културното многообразие в Европа за последните 40 години, пише в комюникето на Еврокомисията. Съставът е бил подкрепян от европейските институции от създаването му през 1976 г. В съобщението се посочва, че Комисията иска да запази духа на оркестър жив, като му даде възможност в него да се развиват най-добрите европейски музиканти на Стария континент в полза на всички европейски територии. „Ние разчитаме в тези трудни времена оркестърът да адаптира своите дейности и да разпространява европейския дух на свобода, творчество и откритост в Европа и за Европа”, пише още в официалната позиция на Еврокомисията. Според председателя й Жан-Клод Юнкер, Комисията е била горда с подкрепата си към оркестъра от самото начало. По думите му, „когато научих, че той изпитва финансови затруднения, бях много притеснен и веднага потърсихме решение с моите комисари. Днес съм щастлив да обявя, че сме намерили това решение, което ще позволи на Младежкия оркестър на Европейския съюз да продължи да съществува през 2016 г. и 2017 г., а дори и след това”, заявява Юнкер, който пожела много успешно бъдеще на музикантите.

Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, комисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер ще изпълняват взетите решения, които са взети в резултат на тясното сътрудничество с Европейския парламент. Решението за предотвратяване на закриването на оркестъра през 2016г. ще се основава на изменение на текущата работна схема на Програма „Творческа Европа” - основният инструмент на ЕС за финансиране в културния сектор, чрез изплащането на безвъзмездни средства за дейности на състава в размер на 600 000 Евро.

За 2017 г. Европейският парламент предвижда „пилотен проект", за да се гарантира, че Младежкият оркестър на Европейския съюз ще получи оперативно финансиране след изменение на общото предложение за бюджета на Комисията. Институцията ще подкрепи това изменение. Няколко държави-членки изразиха своята подкрепа за оркестъра по време на Съвета на ЕС за Култура и аудиовизия, която се проведе на 31 май.

В дългосрочен план, Комисията ще предложи на Европейския парламент и на Съвета устойчиви решения в рамките на Програмата „Творческа Европа”, които ще предоставят сигурност на Младежкия оркестър на Европейския съюз да продължи дейността си. Успоредно с това, съставът може да потърси допълнителни източници на финансиране, за да разшири дейността си. Службите на Еврокомисията ще продължат своята работа, за да се гарантира, че дейностите и разходите на оркестъра се управляват в съответствие с правилата и за да се приложи строг контрол върху изразходването на средствата по прозрачен и отговорен начин.