Абреу: Над 1 млн.деца ще бъдат в „Ел Система” през 2019г.

Абреу: Над 1 млн.деца ще бъдат в „Ел Система” през 2019г.

Във Венецуела

„Над 1 млн.деца ще бъдат в „Ел Система” през 2019г.” Вероятността да се сбъдне тази прогноза на създателя на музикално-образователния и социално-интеграционен проект маестро Хосе Антонио Абреу е изключително голяма. Вече 41 години Националната система на детските и младежки хорове и оркестри на Венецуела, известна повече като „Ел Система”, продължава да привлича нови съмишленици. Идеята на 77-годишния музикант и филантроп в подкрепа на деца и младежи от бедните слоеве на населението да намерят път в живота си чрез музиката се приема на всички континенти. Проекти, които наподобяват „Ел Система” или са нейни клонове, има вече в 10 страни в Европа, 20 държави в Америка, 7 страни в Африка, 6 - в Азия и 2 - в Австралия.

Чрез индивидуални и колективни практики са привлечени деца и младежи от всички социални класи. Данните във Венецуела показват, че 66% от тях произхождат от домакинства с ниски доходи или живеят в неблагоприятни условия и уязвими зони, докато останалите 34% принадлежат на градските райони, които по-добър достъп до образование и култура. Това показва, че оркестровите и хоровите състави се превръщат в силен инструмент за социална организация и развитие на децата и младежите в съответната среда. За своето съществуване „Ел Система” получава повече от 90% от своите средства от държавния бюджет на Венецуела, като само през 2011г. той възлиза на 123,1 милиона долара.

Днес „Ел Система” във Венецуела включва 13 симфонични оркестри, 2 джаз бенда, 5 ансамбъла, 4 камерни формации и 3 хорови състава. Един от най-изявените не само на местната, но и на световната сцена, е Симфоничният оркестър „Симон Боливар” от Венецуела се подготвя за своето участие в Залцбургския фестивал, който ще се проведе от 22 юли до 31 август 2016г. Музикантите ще представят „Уестсайдска история” от Ленард Бърнстейн под диригентството на звездата на „Ел Система” Густаво Дудамел. В спектакъла, предвиден в края на август, ще се включи и италианското мецосопрано Чечилия Бартоли. Отново под палката на Дудамел оркестърът ще участва и в още два престижни форума – Би Би Си промс и Фестивала Люцерн в началото на септември тази година, а от 6 до 8 октомври ще свири в Карнеги хол, Ню Йорк.

Автор: Георги Митов