Светлин Русев и Георги Черкин представят филмова музика и класика с Оркестъра на Класик ФМ радио през октомври

Светлин Русев и Георги Черкин представят филмова музика и класика с Оркестъра на Класик ФМ радио през октомври

„Кино и класика“ 2 - на 28 октомври в зала „България“ от 19:30 ч.

Изявените български музиканти Светлин Русев (цигулка) и Георги Черкин (пиано) ще представят атрактивна програма с филмова музика и класически пиеси в началото на следващия концертен сезон. Те ще бъдат солисти в концерта „Кино и класика“ 2, в който ще участва и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Събитието е на 28 октомври в столичната зала „България“ от 19:30 ч., като част от поредицата „Концертмайсторите“, организирана от агенция „Кантус Фирмус“. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2016 г.

През 2014 година Оркестърът на Класик ФМ радио представи за първи път концертна програма със заглавието „Кино и класика“. Проектът бе реализиран изключително успешно и предизвика възторжената реакция на публиката. Именно затова „Кино и класика“ 2 предлага отново програма, в която се съчетават любими филмови пиеси и класически творби, използвани в киното. Сред филмовите заглавия в програмата са „Списъкът на Шиндлер“, „Форест Гъмп“, „Професионалистът“, „Ромео и Жулиета“, които ще се редуват с любими на публиката класически пиеси от В. А. Моцарт, А. Вивалди, П. И. Чайковски, Л. Бърнстейн, С. Барбър. Двамата звездни солисти на концерта ще покажат своето майсторство с ефектни и популярни творби. Георги Черкин ще представи свои аранжименти на пиесите „Астурия“ из Испанска сюита от И. Албенис, „Октомври“ из „Годишните времена“ и прочутия „Турски марш“ от Моцарт. Във втората част на концерта публиката ще чуе Светлин Русев с бравурните Вариации за цигулка "Yankee Doodle" от Анри Виотан и лиричната пиеса „Размишление” из операта “Таис” от Ж. Масне. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с музиката на Карлос Гардел „Por una cabeza“, която свързваме с незабравимата сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма „Усещане за жена“.

Билетите за концерта „Кино и класика“ 2 са в продажба от днес (30 май) на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. След 10-ти юни билети за събитието ще се продават в офиса на „Кантус Фирмус“ на ул. П. Волов №3, ет. 4 с работно време от 10:00 до 17:00 ч., както и на сайта: www.ticketsbg.com

Цикъл „Концертмайсторите“
„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази и Светлин Русев и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).