Издателският договор за “Матеус Пасион” бе продаден

Издателският договор за “Матеус Пасион” бе продаден

За 11 250 британски лири

Договорът за първото публикуване на нотния текст на “Матеус Пасион” от Й.С.Бах бе продаден за 11 250 британски лири, съобщават от британската аукционна къща “Сотбис”. Наскоро откритият документ, който е подписан от редактора, музикант и композитор Адолф Бернхард Маркс и издателят Адолф Мартин Шлезинджър, получи първоначална оценка за търга от 5 000 до 8 000 лири.

Публикуването на партитурата се дължи на активизирането на интереса към Бах, който възниква в началото на 18 век. Адолф Маркс е бил приятел на Феликс Менделсон, който организира първото изпълнение на творбата в значително съкратен вид от Берлинската певческа академия. Премиерата на 11 март 1829г. е била рекламирана в музикалното издание, списвано от Маркс. Впоследствие произведението прозвучава още два пъти - на 21 март и на 18 април. Маркс и Шлезинджър сключват договора за издаване на произведението на 8 април.

В документа се посочва, че Маркс е свободен да се вслушва в мнението на другите при подготовката на партитурата, а за Шлезинджър се предвижда да не плаща за всякаква подобна помощ отвън. Тук се има предвид намесата на Менделсон или Целтер. Там се уточнява, че последният трябва да публикува не само версията, редактирана от Менделсон, но и нотният текст в цялост без съкращения и промени. В споразумението също се потвърждава, че Маркс ще получи първото си плащане почти веднага, а остатъкът ще бъде изплатен, когато бъде подаден окончателния вариант на ръкописа за отпечатване.