Иван Янъков представя „Сонатите на Бетовен”

Иван Янъков представя „Сонатите на Бетовен”

30 май, 19ч., зала 9 на НДК

Най-новият компактдиск на виртуозния пианист Иван Янъков ще бъде представен по време на неговия клавирен рецитал „Сонатите на Бетовен”. Концертът ще се проведе на 30 май от 19:00 ч. в Зала 9 на НДК в рамките на тазгодишния "Салон на изкуствата". Албумът се появява на българския музикален пазар под знака на музикална агенция „Кантус Фирмус” и Класик ФМ радио. В програмата на концерта, но и на диска, са включени интерпретациите на Иван Янъков на “Апасионата”, “Лунна” и “Патетична” сонати на Бетовен, предназначени за всички ценители на класическия звук.

“Апасионата” e една от най-трудните не само технически, но и музикантски и философски”, призна изтъкнатият български пианист в ефира на Класик ФМ радио. „Останалите две сонати също показват едно ранно помъдряване на Бетовен”, добави той. „Винаги имам усещането, че ходя върху тънък лед като свиря тези сонати, защото те изискват много. Това не е музика, където човек може да се отпусне. Там всяка една нота е предвидена и е написана със смисъл”, отбеляза Янъков.

В предаването „Сутрешно кафе” изявеният пианист разкри подробности около звукозаписния проект, който е реализиран преди 3 месеца в Италия. За целта Иван Янъков свири на пиано „Фациоли”, което по думите му се характеризира с „мекота и богатство на звука и може да се постигне много голям обем на този звук, а клавиатурата е с много по-голяма чувствителност и с по-голямо ускорение на механиката”. Албумът „Сонатите на Бетовен” вече е достъпен за почитателите на класическата музика във Великобритания и ще бъде разпространяван в Китай и Хонк Конг.

Какво още сподели Иван Янъков за работата с Оркестъра на Класик ФМ радио, за срещите си с фамилията Фациоли и за това какво е да общуваш с китайския пианист Ланг Ланг? Отговорите ще откриете в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковите файлове под снимката вляво.

Вижте биографията на Иван Янъков, както и програмата на предстоящия концерт ТУК