Чуйте Ендре Хегедюш с творби от Барток

Чуйте Ендре Хегедюш с творби от Барток

28.05.2016, зала 9, НДК, 19ч.

На 28 май, събота, от 19.00ч. в зала 9 на НДК ще се състои  "МЕМОРИАЛЕН КОНЦЕРТ БЕЛА БАРТОК - ПРАЗНИК НА УНГАРСКАТА МУЗИКА" по случай 135-тата годишнина от рождението на композитора. Концертът е организиран от Унгарския културен институт в София и е част от програмата на 46-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". В музикалното събитие ще вземат участие пианистите Ендре Хегедюш и Каталин Хегедюш, които са заедно на сцената, така и в живота.

В програмата ще прозвучат следните творби от Бела Барток:  „Вечер в Трансилвания”, „Сонатина”, „Allegro Barbaro”, „Стари унгарски танци”, „Сюита, Oп. 14”, „6 танца в български ритъм”. Пианистите са подготвили също така „Унгарско дивертименто за 4 ръце” от Франц Шуберт и „Прелюдии” - симфонична поема от Ференц Лист (обработка за 4 ръце)

Пианистът Ендре Хегедюш е носител на наградите „Лайош Кошут” и „Ференц Лист”, който със съпругата си Каталин Хегедюш от 37 години редовно участва в музикалния живот в Унгария и в чужбина. Много от произведенията те изпълняват на четири ръце както на един, така и на два рояла. Репертоарът им обхваща майсторски произведения от бароковата, класическата, романтичната и музиката на 20 век. Изнасяли са концерти в САЩ, Япония и много страни от Западна Европа. В CD-албуми са записани изпълненията им на произведения от известни композитори като сонатите за четири ръце на Моцарт, Via crucis на Ференц Лист, както и шедьоврите за четири ръце на Шуберт. Прочетете творческата биография на Ендре Хегедюш ТУК. Можете да изтеглите плаката за концерта ТУК

„Работим за този концерт от миналата година, когато бяха отбелязани 70 години от смъртта на Барток”, заяви директорът на Унгарския културен институт в София г-жа Дьорди Димитров. „За нас, унгарците, и за държавата ни е голяма чест да се грижим за наследството на композитора. Неговото дело е идентификатор за унгарската култура”, посочи тя. Всичко за предстоящия концерт, за културната политика на Унгария и за следващи музикални прояви, можете да научите от интервюто на Георги Митов-Геми с директора на Унгарския културен институт в София г-жа Дьорди Димитров. Чуйте звуковите файлове под снимките вляво.

Посетете "МЕМОРИАЛЕН КОНЦЕРТ БЕЛА БАРТОК - ПРАЗНИК НА УНГАРСКАТА МУЗИКА" - на 28 май, събота, от 19.00ч. в зала 9 на Националния дворец на културата! Потърсете билети в билетния център на НДК!