Започва Пролетният базар на книгата

Започва Пролетният базар на книгата

24-29 май, НДК, вход свободен

На 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, започва най-голямото пролетно книжно изложение у нас – „Пролетният базар на книгата“. Официалното откриване е в 11.00 ч. в Централно фоайе на Националния дворец на културата.

Любимото пролетно събитие и тази година ще предложи на многохилядната си публика над 1000 кв. м. разходка сред книгите, представяйки близо 100 български книгоиздатели и книготърговци. В рамките на шестте дни на изложението, в Националния дворец на културата, както и на различни места в София ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с повече от 50 български и чуждестранни автори.

На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български автори: Александър Чобанов, Атанас Звездинов, Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Васил Стефанов - Слона, Вероника Денева, Владимир Зарев, Владо Любенов, Георги Господинов, Георги Томов, Деян Енев, Иван Димитров, Иван Кулеков, Иван Русланов, Ивинела Самуилова, Константин Трендафилов, Людмила Миндова, Мирела Иванова, Недялко Славов, Петя Александрова, Петя Кокудева, Росен Карамфилов, Юлия Спиридонова и други.

На 24 май, Асоциация «Българска книга» ще връчи годишните награди «Рицар на книгата». Номинациите са в четири категории:
•Политик или общественик с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето
•Журналист – «Електронни медии – радио и телевизия»
•Журналист – «Печатни медии – вестници и списания
•Журналист – «Интернет базирани медии»

Официалната церемония по присъждането на званието «Рицар на книгата» ще се състои в Литературен клуб «Перото» на 24 май от 19.00 ч.

В програмата на «Пролетния базар на книгата» е включена международна конференция на организациите за репрографски права - Collective Management in the Text and Image Sector26 май, зала 7, етаж 5 на Националния дворец на културата. В конференцията ще участват представители от Норвегия, Белгия, САЩ, Австрия, Русия, Хърватия, Ирландия, Полша, Словения, Азeрбайджан, Литва, Гърция. Прочетете повече за дневния ред на събитието ТУК

Вижте цялата съпътстваща програма на базара ТУК

„Пролетният базар на книгата“ е разположен на три етажа в НДК - ет. 1-3, а сцената на културната програма се намира на ляв полуетаж, НДК.

Работно време: 24-28 май, от 10:00 до 20:00 часа, а на 29 май - от 10:00 до 19:00 часа.

Събитието е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с медийното партньорство на БНТ, бТВ радио, „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ”, радио 1, „Аз чета“