Пърлман бойкотира американски закон

Пърлман бойкотира американски закон

Отмени концерт

Едно от най-големите имена в класическата музика обяви бойкот! Световноизвестният цигулар и диригент Ицхак Пърлман отмени концерта си със Симфоничния оркестър на Северна Каролина, планиран за 18 май 2016г. Причината за решението на музиканта е неотдавна приет закон в този щат, който ограничава правата на транссексуалните хора. Законът, който бе одобрен на 23 март 2016г. в Северна Каролина, провокира сериозен дебат на национално ниво. Според нормативния акт, тези лица могат да използват обществените бани, които съответстват на техния пол според акта им за раждане. Главният прокурор Лорета Линч окачестви този закон като „дискриминация, подкрепена от държавата” и го сравни със законите за расовата сегрегация и забраната на еднополовите бракове. Междувременно губернаторът на Северна Каролина Пат Маккръри е завел иск в защита на закона и е поискал решение от федералните съдилища.

„Както моите почитатели знаят, винаги съм се застъпвал за това да се отнасяме към всички хора по един и същ начин”, написа Ицхак Пърлман в личния си профил в социалната мрежа „Фейсбук”. „Не можех да се съгласявам повече и очаквам с нетърпение да се върна в Северна Каролина, когато това дискриминационно законодателство се отмени”, посочи той. От ръководството на Симфоничния оркестър на Северна Каролина също заявиха, че няма да изнесат концертна програма в отсъствието на музиканта и посочиха, че „приемаме всички хора с нашите отворени сърца и души”. Протестът на 70-годишният цигулар е подкрепен и от артисти от популярната и рок сцена като Брус Спрингстийн, Ринго Стар и Пърл Джем, които също са анулирали концертите си в Северна Каролина.

Професионалните ангажименти на Ицхак Пърлман продължават на 19 май с концерт в Далас, Тексас, както и с участия на диригентския пулт по време на Фестивала „Равиния” през август 2016г.