Награда „Менухин” за Ане- Софи Мутер

Награда „Менухин” за Ане- Софи Мутер

На 19 юни в Мадрид

Изключителната немска цигуларка Ане-Софи Мутер ще бъде удостоена с 11-тата поред награда на името на Йехуди Менухин за интеграция на изкуствата и образованието. Това предстои на официална церемония на 19 юни 2016г. в „Театро реал” в Мадрид по време на заключителния концерт на академичната година във Висшето училище по музика „Кралица София”. Събитието ще се проведе в присъствието на дъщерята на прочутия маестро Замира Менухин. Отличието ще бъде връчено на прочутата музикантка лично от испанската Кралица София, която е патрон на проявата и учредител на приза.

Наградата е учрдена през 1998 г. в знак на почит към Менухин, който често гостува като преподавател в Висшето училище по музика „Кралица София”. Целта й е да признае труда на изключителни музиканти от различни страни, които, подобно на Менухин, освен артистичните си постижения на сцената, са допринесли за обучението на младите хора. Размерът на наградата е 18 000 Евро и медал от скулптура Хулио Лопес Ернандес.

С наградата „Менухин” се признава високото качество на интерпретация на Ане- Софи Мутер, както и отличната й работа за насърчаване на образованието чрез Фондацията на нейно име, която отваря вратите на младите музиканти към световните сцени. Председателката на фондация „Албенис” и директорка на Висшето училище за музика „Кралица София” Палома О'Шеа разкри името на наградената по време на концерт на 13 май в памет на Маестро Менухин.

Носителите на наградата „Менухин” са от целия свят: големи музиканти и известни културни институции предлагат кандидатури за такива музиканти, които развиват изключителната си артистична кариера в интерес и като ангажимент към преподаването. Сред тях са оперният певец Алфредо Краус, диригентите Карло Мария Джулини и Клаудио Абадо, пианистката Алисия де Лароча и др. В комитета, който избра тазгодишният носител на отличието, участва изтъкнатото испанско мецосопрано Тереса Берганса /отличена през 2014г./, директорът на Парижката национална консерватория Бруно Мантовани, ректорът на Кралската музикална академия в Лондон Джонатан Фрийман-Атууд и др. Списъкът с номинираните наброява 28 души.