Япония награждава Рикардо Мути

Япония награждава Рикардо Мути

С Орден на изгряващото слънце

Японското правителство присъди „Орден на Изгряващото слънце -златна и сребърна звезда”, който е придружен от огърлие на червени и бели райета, на италианския диригент Рикардо Мути. Причината за това е неговият принос в културния обмен и взаимното разбирателство между гражданите на Япония и Италия посредством музикалното изкуство. Удостояването с високото държавно отличие бе обявено в рамките на Императорските чествания на пролетта. Все още не са определени датата и мястото на провеждане на официалната церемония.

Признанието за Мути идва след концертното турне, което маестрото реализира в Токио през март тази година. По време на поредицата от музикални прояви се проведе и неговия 150-ти концерт в Токио, което съвпадна с честването на 150 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и Япония. Наскоро бе пусната в продажба почетна марка с облика на Рикардо Мути, с което се отбелязва тържествено годишнината на тези двустранни връзки.

Орденът на Изгряващото слънце е първата награда, с която са удостоени чуждестранни граждани, и понастоящем се счита за едно от основните отличия, които предоставя японското правителство. Отличието се раздава за първи път през 1875г. от Император Мейджи. “Златна и сребърна звезда” е втората от шестте степени на Ордена на Изгряващото слънце.