Изложба за Рикардо Мути в „Ла Скала”

Изложба за Рикардо Мути в „Ла Скала”

Открива се на 5 юни

Музеят към Миланския оперен театър „Ла Скала” ще отбележи 75-годишнина от рождението на диригента Рикардо Мути, която се отбелязва на 28 юли 2016г. Събитието ще бъде почетено с изложба, която ще бъде открита на 5 юни. Експозицията включва различни аспекти от творческия път на италианския маестро в областта на симфоничната музика, но и в света на операта. Чрез аудио и видеоматериали ще бъдат представени постановките, изиграни под палката на Мути, между 1986 и 2005г. в „Ла Скала”, както и 370 концерта с филхармоничния оркестър на оперния театър както в Милано, така и по света. Серия от фотографии е посветена на сътрудничеството на изтъкнатия диригент с певци, режисьори, сценографи и др.

Като съпътстваща част от експозицията ще бъде записът на “Признатата Европа” от Антонио Салиери. Този спектакъл дава началото на историята на “Ла Скала” през 1778г. и прозвучава отново през 2004г. по повод завръщането на прочутата трупа в своя дом от Театро „Арчимболди”, където временно е преместена заради ремонт. От ръководството на „Ла Скала” съобщават, че предстои среща на публиката с Рикардо Мути, която ще се проведе на 5 юни в голямата зала на оперния театър с вход свободен.

Юбилеят ще продължи в Равена с ателие, посветено на операта „Травиата” от Верди. То ще се проведе от 23 юли до 5 август. Маестро Мути ще бъде водещият лектор в това събитие, което е част от второто издание на Италианската оперна академия. Чикагският симфоничен оркестър, на когото той е главен диригент, обяви датите си от предстоящото турне в Европа, където са включени два концерта в „Ла Скала” под палката на Мути. Те са планирани за 20 и 21 януари 2017г., което предполага неговото завръщане в оперния театър след 12-годишно отсъствие. Мълвата сочи, че следващият сезон е възможно Мути да дирижира операта „Стифелио” от Джузепе Верди.