Фестивал посветен на П.И.Чайковски

Фестивал посветен на П.И.Чайковски

От 2 - ри февруари в Питсбърг започва фестивал, посветен на П.И.Чайковски.

От 2 - ри февруари в Питсбърг започва фестивал, посветен на П.И.Чайковски. Той е организиран от Питсбъргския симфоничен оркестър и негов куратор е Джоузеф Хоровиц (на снимката). Две седмици с музиката на великия руски композитор, но и един по-специфичен поглед към автора, засягайки темата - до каква степен музиката на Чайковски е автобиографично повлияна. Предвидени са: филми, поезия, камерна музика, солови изпълнения на пиано, както и специални концерти на Питсбъргския симфоничен оркестър. Ще прозвучат рядко свирени творби на някои от колегите на композитора, като Антон Аренски и Сергей Танеев. Дори гостите на фестивала ще могат да чуят уникален запис на собствения глас на Чайковски !

   Две емблематични произведения на автора са предвидени за финал - Концерта за цигулка и оркестър, със солист германския цигулар Серж Цимерман и Симфония № 5, под диригентството на австриеца Манфред Хонек /музикален директор на ПСО/ .

"Чайковски е композитор, който винаги е успявал да изрази себе си чрез сърцето си  и аз го обичам най-много, заради неговата честност!" - казва диригентът.