Наградиха Андрис Нелсонс с 25 000 Евро

Наградиха Андрис Нелсонс с 25 000 Евро

Записва Шостакович

Тринадесетият музикален фестивал „Гласхюте Оригинал” /Glashütte Original/ завърши с награда за Андрис Нелсонс. Отличието се връчва в знак на признание към света на класическата музика и в подкрепа на младите музиканти. Нелсонс получи наградата след концерта на 6 май в Дрезден, когато се качи на диригентския подиум на Бостънския симфоничен оркестър. „Силно вярвам, че музиката е основно човешко право, храна за душите ни, както често казвам, и нейната стойност трябва да бъде достатъчно висока”, сподели изявеният маестро. „Класическата музика трябва да бъде достъпна за общности и хора от всички възрасти и това е изключително важно, че ние продължаваме да насърчаваме публиката - както нейните верни поддръжници, така и новите поколения - да усетят музиката, колкото е възможно повече”, добави той.

Призът е в размер на 25 000 Евро, като сумата ще бъде използвана за музикално-образователни проекти в родината му – Латвия, както и в градовете Бостън и Лайпциг, където са разположени седалищата, съответно, на Бостънския симфоничен оркестър и Гевандхаус оркестър. Предишни носители на наградата Хилари Хан (2014г.), Елен Гримо (2012г.) и Сър Саймън Ратъл (2011г.).

Наскоро стана ясно, че латвийският диригент Андрис Нелсонс ще запише интеграла от симфонии на Шостакович с Бостънския симфоничен оркестър. Маестрото, който е и настоящият генерален директор на състава, вече е осъществил записите на Петата, Осмата, Деветата и Десетата симфонии на руския композитор, като последната бе пусната в продажба през лятото на 2015г. под знака на „Дойче грамофон”. Останалите ще бъдат на разположение на ценителите на класическия звук в края на май 2016г.