„Да свириш на хор”

„Да свириш на хор”

В памет на проф. Васил Арнаудов

„Да свириш на хор” – това е мотото на концерта, който е подготвил Хор "Космически гласове” , дирижиран от Ваня Монева в памет на големия български диригент проф. Васил Арнаудов. Събитието ще се състои на 10 май от 19:00 ч. в Зала 6 на НДК, като част от откриващото се 21-во издание на „Салон на изкуствата”. „Неговата памет трябва да е вечна”, сподели Ваня Монева на официалната среща с медиите. Според нея, заглавието на концерта изразява философията на изтъкнатия български маестро. „Предназначението на един диригент е да свири на хор, да умее да овладее звука на хора, да умее да ръководи така процеса, че това да бъде един съвършен инструмент”, разкри Монева. Тя припомни, че „най-големият хоров диригент не само за България, а за Европа и за света на 20 век ... е донесъл на България 37 първи награди и 10 Гран при от международни конкурси”.

Произведения от български автори, любими на Маестрото, ще върнат публиката към златните години на родното хорово изкуство. В програмата присъстват творби, написани специално за хоровия състав, както и премиерни заглавия. Незабравими интерпретации на „Тебе поем“ и „Во царствии твоем“ от Добри Христов, „Вечеряй, Радо“ и „Полегнала е Тодора“ от Филип Кутев, „Заспало е челебийче“ от Николай Кауфман, „Кавал свири“ от Петър Льондев, „Седнало е Джоре“ от Стефан Мутафчиев, „Дилмано, Дилберо“ и „Бре Петрунко“ от Красимир Кюркчийски и много други ще възродят духа на големия интерпретатор на шедьоври от българската хорова съкровищница.

Проф. Васил Арнаудов е един от най-ярките представители на българската музикална култура от втората половина на ХХ век. „Той бе един изключително взискателен човек и човек на детайла”, признава Монева в ексклузивно интервю за Класик ФМ радио. „Да следваш пътя на Васил Арнаудов е изключително трудно, но пък да следваш онова, което е оставил в съзнанието ти, не е трудно, ако ,разбира се, това е и твое верую”, обяснява тя. „Мечтая да има хоров конкурс, награда за хоров диригент или празници на негово име”, заяви Ваня Монева. Чуйте откровението й, както и подробности за премиерните творби, които предстоят в програмата на концерта, в звуковия файл под снимката вляво.

Вижте биографията на диригента, както и програмата на концерта ТУК