Театро Реал - на лотариен билет!

Театро Реал - на лотариен билет!

Тегленето е на 14 май

Председателят на Държавните лотарии и търгове на Испания Инмакулада Гарсия Мартинес и генералният директор на Театро Реал в Мадрид Игнасио Гарсия-Беленгер представиха 10-тия тираж на Националната лотария на страната, който ще бъде изтеглен на 14 май. Той е посветен на отбелязването на 200 години от създаването на Кралския театър в испанската столица и 20 години от последното му откриване.

Тиражът предоставя възможност на участниците да се снабдят с 10 милиона талона от 10 евро в 10 500 лотарийни пунктове в Испания, което на практика означава, че цяла Испания ще празнува двувековния юбилей на оперния си театър. Около 42 милиона евро ще бъдат раздадени под формата на печалби за потенциалните победители, като се отличават Първа награда в размер на 600 000 Евро и Втора награда, която възлиза на стойност 120 000 Евро от съответната серия.

Инмакулада Гарсия Мартинес посочи, че това е първият тираж от общо 9, които ще бъдат посветени на Театро Реал в периода 2016-2018г. Следващите тиражи предстоят на 5, 12 и 19 ноември 2016г. Останалите са разпределени през октомври 2017г., а кулминацията ще настъпи на 21 април 2018г. в годината на отбелязване на юбилея.

Припомняме ви, че Кралския театър в Мадрид е основан през 1818г. със заповед на Крал Фернандо VII. След сложна реставрационна дейност, която засяга архитектурния изглед на сградата, Театро Реал е възстановен и отваря врати за почитателите на оперното изкуство през 1997г. Честванията са обявени за “събитие от изключителен публичен интерес” предполагат признание за историческата роля на институцията и нейния принос за културното развитие на Испания. По този повод се провежда широка палитра от дейности, които включват не само богата артистична програма, но и развитие на различни проекти за популяризиране и разпространение сред различни социални слоеве на оперното изкуство в Испания, както и възстановяване на нейното музикално наследство.

Автор: Георги Митов