Соня Йончева заменя Анна Нетребко

Соня Йончева заменя Анна Нетребко

В Ковънт гардън

Българската оперна прима Соня Йончева ще замени Анна Нетребко в два от световните храмове на оперното изкуство – „Метрополитън опера”- Ню Йорк и „Ковънт гардън”- Лондон. Дългоочакваният дебют на руското сопрано в ролята на „Норма” от Винченцо Белини в крайна сметка няма да се състои, тъй като певицата разбира, че не разполага с нужните вокални качества за целта. Почитателите на оперното изкуство споделят в социалните мрежи, че Соня Йончева ще бъде достоен заместник на Нетребко. Тези рокади не се случват за първи път в календара на прочутата ни оперна певица, когато става дума за руската й колега. Йончева трябваше да я замести в още един дебют - на „Фауст” в Кралската опера.

Директорът на „Ковънт гардън” Каспар Холтен заяви: „Ние сме щастливи и признателни за това, че Соня ще може да се присъедини към нашия отличен състав от изпълнители и творчески екип за новата продукция. Тя е имала много успехи в Кралската опера през последните няколко сезона и ние очакваме с нетърпение публиката да я приветства отново през есента не само като Норма, но и като Антония от „Хофманови разкази” на Офенбах”. Като част от трупата на престижния британски оперен театър, Соня Йончева се е превъплъщавала в образите на Мюзета („Бохеми”), Маргерите („Фауст”), Виолета Валери („Травиата”) и Микаела („Кармен”).

Сега една от най-успешните българки на световната оперна сцена трябва да отложи предвидените участия в Ню Йорк, където публиката я очаква в образа на Мими от „Бохеми” на Джакомо Пучини. На нейно място в Мет ще пее американката Айлин Перес. В профила си в социалната мрежа „Фейсбук” Соня Йончева благодари за проявеното разбиране на американския оперен театър. „Невероятно съм развълнуван, че ще дебютирам като Норма в следващия сезон на Кралската опера. Този образ е крайъгълен камък в кариерата на всяко сопрано и аз не можех да се надявам на по-добър екип! Нямам търпение да изпълня тази роля с невероятния диригент Антонио Папано”, написа младото българско сопрано.

Припомняме ви, че Нетребко трябваше да пее на сцената на Метрополитън опера с Джоузеф Калея и Джойс ди Донато, но вместо нея ще се изяви Сондра Радвановски. Въпреки това, руската дива не е отменила ангажиментите си към още няколко спектакъла на Метрополитън през идните сезони – „Манон Леско” от Пучини, „Евгений Онегин” от Чайковски, Леонора в „Трубадур” от Верди и главната роля в „Тоска” от Пучини. Междувременно победителката от конкурса на Пласидо Доминго „Опералия” през 2010г. започна репетиции за операта „Травиата” в Париж.

Междувременно българска оперната прима бе избрана за корица на френското издание ”Cadences”. В броя от месец май пише, че „две години бяха достатъчни за Соня Йончева, за да затвърди окончателно своя статут на звезда, която вдига на крака публиката в най-големите оперни театри по света”.