Вход свободен за „Международен Великденски Хоров Фестивал“

Вход свободен за „Международен Великденски Хоров Фестивал“

8 май 2016г., зала „България”

Първото издание на „Международен Великденски Хоров Фестивал” ще бъде с вход свободен. Събитието се организира от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България, Българския хоров съюз и Класик ФМ радио. Фестивалът ще се проведе на 8 май 2016 г. в зала „България” в две части - от 11.30ч. и от 17.00ч.

Достъпът без билети е осигурен „в името на добруването на християните и на всички граждани на България”, заяви Румен Ралчев – Велик приор на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България. В ефира на Класик ФМ радио той подчерта, че бeдните рицари на Христа от Соломоновия храм са „интелектуално издигната каста, която има дълъг шлейф от сержанти, последователи и други войници. За тяхното хармонично развитие те задължително са изучавали музика и хорово пеене”. Ралчев посочи, че с този фестивал се доказва създаването на възможности „...онова, което е останало като хорово изкуство, особено за Великден, да бъде поднесено на столичната публика”.

По време на първото издание на „Международен Великденски Хоров Фестивал” ще бъде отбелязана 90-тата годишнина от създаването на Българския хоров съюз. Според неговия настоящ председател д-р Галина Луканова, „обединяващото за всички нас е любовта към музиката. Това е нашата религия в момента”. Тя открои като акцент в програмата официалната среща, на която ще бъдат представени резултатите от кампанията „България пее”, концепцията на фестивала и конкурсите, които предстоят в България. Началото на срещата е от 14.00ч. в камерна зала „България”.

Програмата на първия „Международен Великденски Хоров Фестивал” е насочена към обединението на всички християнски музикални традиции. Проф. Теодора Павлович, която подготвя и дирижира Хора на Класик ФМ радио, отбеляза, че предстои един „изключително вълнуващ ден”. В качеството си на артистичен директор и програматор, тя разкри, че „целенасочено акцентираме върху момчешкото хорово пеене, което има потенциал да прерасне в мъжко хорово пеене”. Фестивалът ще бъде открит от Хор на софийските момчета и младежи с диригент проф. Адриана Благоева с обещанието за рядко изпълняван репертоар. В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми тя сподели, че „хоровата музика най-много звучи около Великден както в православните, така и в католическите храмове. Много добре е намерена пресечната точка - да бъдат съчетани православната и католическата традиция в един фестивал”. След това участие хоровият състав, който неотдавна гостува и на ЕМФ, ще се заеме със сериозна звукозаписна дейност.

Разнообразна програма с източно-православни, католически, англоезични и други текстове е подготвил Хор „Детска китка“ – Пловдив с диригент Яна Делирадева. В изпълнение на този хоров състав ще прозвучи премиерата на „Pater Noster” от холандския композитор Роел ван Устен. В първата част ще се включи и Хор на варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева, който не се е изявявал в София от 2007г. до този момент. По думите й, всички членове на хоровия състав са подходили към това участие „с огромно желание и отговорност”.

Втората част ще започне с Камерен хор „Гаудеамус“, дирижиран от доц. Весела Гелева. В състава попадат възпитаници на Акадамията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, които ще представят изцяло ортодоксална програма с композитори от различни епохи и разнообразие от жанрове. „За нашите студенти това е огромно удоволствие и се радвам като виждам как тези млади хора се приобщават към ценностите, които тази музика носи”, каза доц. Гелева. Своето вокално майсторство ще покаже Камерен хор „Vocal Inventions“ от Гърция с диригент Олга Алексопулу, която завършила своето музикално образование в България.

В края на фестивала Академичен хор „Ангел Манолов“- София е подготвил изненада, разкри диригентката Дарена Попова. Като премиера за България хоровият състав, който е лице на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа през 2016г., ще изпълни първа и втора част от Концерт за хор № 1 от румънския композитор Гавриил Музическу, както и богат хоров репертоар с творби от А. Любимов, Д.Христов и Г.Доницети.

Чуйте подробности за програмата на всеки хор от фестивала в звуковите файлове под снимката вляво.

Посетете 1-вото издание на „Международен Великденски Хоров Фестивал“ - 8 май 2016 г., зала „България“ . Вход свободен