Откриха изгубена партитура на Малкълм Арнолд

Откриха изгубена партитура на Малкълм Арнолд

След 30-годишно търсене

Партитурата на Симфония № 7 от Малкълм Арнолд бе открита от неговото семейство. Това се случи благодарение на аукцион в платформата за онлайн търговия eBay. Оригиналният нотен текст е завършен през 1973г., но повече от 30 години той липсваше. Наследниците на композитора смятаха, че произведението е изгубено завинаги, тъй като по това време Арнолд претърпява изменения в психиката си. Композиторът се бори с маниакална депресия, шизофрения и алкохолизъм, които го съпътстват през голяма част от съзнателния му живот. Преди да напусне този свят през 2006г., Малкълм Арнолд е продал партитурата на търговец, към когото имал задължения. Това се случва след като съдът запорира банковите сметки на композитора поради опасения за влошаване на психическото му здраве.

Британският композитор, познат с музиката към филма „Мостът над река Куай”, отличен с „Оскар”, е автор на общо 9 симфонии. „Невероятно е, че тази симфония се завърна... това беше един много емоционален момент”, заяви дъщерята на композитора Катрин Арнолд. Тя търси автентичният ръкопис в продължение на десетки години. Произведението има особено значение за наследниците на композитора, тъй като всяка от трите части изобразява чрез музиката всяко едно от децата на Арнолд. Пред британския вестник ”The Telegraph” Катрин разкри, че е получила партитурата в оригиналната си кутия за съхранение „Още се усещаше дима от цигарата на баща ми”, споделя развълнуваната дъщеря.

Към момента партитурата на Седма симфония от Малкълм Арнолд се съхранява в Итън колидж, Уиндзор, Великобритания, като част от специален архив с ръкописи, писма с автографи, изрезки и фотографии на редица видни композитори. Нотният текст може да бъде разгледан, след като бъде поискан, но от управата на образователната институция подготвят експозиция, с която да го покажат пред по-широк кръг публика