Продължават броженията в Румънската опера

Продължават броженията в Румънската опера

Защо?

Известната румънска балерина Алина Кожокару и датският балетист и хореограф Йохан Коборг получиха забрана да влизат в Румънската национална опера след конфликт с ръководството на институцията. От 25 април техните имена попаднаха в списък с общо 9 души, чиито достъп е ограничен, съобщава румънския вестник „Адеварул”. Сред тях са бившия временен главен мениджър Джордже Калин и бившия технически директор Емил Попеску.

Решението на оперния театър да забрани достъпа на балетните артисти е последното от поредицата събития, които разтърсиха румънския културен пейзаж. Националният оперен театър на страната се превърна в арена на конфронтации през последните три седмици. Причина за това бяха решенията на министъра на културата на Румъния Влад Александреску, който променни временното ръководство на институцията. Новоназначеният временен мениджър, известният румънски диригент Тибериу Соаре, влезе в ожесточен конфликт, който доведе до напускането на Коборг, а впоследствие и на неговата годеница Кожокару. Това провокира бойкот на съставите на три оперни и балетни спектакъла, програмирани в края на април. Група артисти и балетисти се обяви срещу мерките на Соаре и поиска завръщането на предишния мениджър. Междувременно, ограничаването на достъпа на балетистите до оперния театър предизвика и протести с антиксенофобски послания. Позитиви от действията на Александреску липсваха, поради което премиерът Дачиан Чолош е изпратил вицепремиера на Румъния Василе Динку да води преговорите със служителите на операта в опит да се постигне споразумение.

От своя страна, бившият ръководител на Виенската щатсопер Йоан Холендер, чиято националност е румънска, коментира, че единственият начин за излизане от „бедствието в Букурещ, в което местните призовават чужденците да бъдат изгонени, е институцията да бъде премахната и заменена с нова”. Засега сагата около Румънската национална опера продължава.