„Оркестър за мир” ще изнесе първи концерт

„Оркестър за мир” ще изнесе първи концерт

В Цюрих

Първият концерт на „Оркестър за мир” /Orchester für den Frieden/ ще се състои на 5 май 2016г. в голямата зала на „Тонхале”- Цюрих. В състава участват музиканти от Русия и Украйна, а на диригентския пулт ще се качи Гюнхард Матес. Солист ще бъде украинската саксофонистка Валерия Берникова, а в програмата са включени творби от руски и украински композитори. „Конфликтът между двете страни продължава, но моето дългогодишно сътрудничество с музиканти от двете държави затвърди убеждението ми, че не трябва да не стоим със скръстени ръце и да наблюдаваме шокирани тази ситуация”, обяснява маестрото, който също така е работил като обоист в Цюрих (Швейцария) и Фрайбург(Германия). „Окуражен от благотворителния концерт, проведен наскоро с участието на руски и украински музиканти, още повече се убедих, че музиката може да предизвика по-голям ефект отколкото 1000 думи”, подчертава Матес. „Както Йехуди Менухин казваше, „музиката говори сама за себе си, при условие, че й предоставим тази възможност”, отбеляза той.

Камерният оркестър, който е създаден „с нестопанска цел”, ще насърчава диалога между държави, които са в конфликт помежду си. За вдъхновение на проекта е послужил Западно-източния оркестър „Диван” на Даниел Баренбойм, в който свирят музиканти от Израел и Палестина. В периода 1998-2010г. Гюнхард Матес създава, дирижира и управлява артистичната политика на Orchester INSO, Лвов /западна Украйна/, с който изнася концерти в Швейцария. Същевременно Матес дирижира балетни продукции в Операта на Лвов, организира ателиета за деца, младежи и артистични трупи, създава музикални фестивали и прави турнета в Европа и Азия.

Постъпленията от концерта на „Оркестър за мир” ще бъдат вложени в проекти, с които да се помогне на децата, пострадали от войната в източната част на Украйна. Идеята е малчуганите да могат да прекарват известно време в мирни райони в западната част на страната.